Mugabe osvojio sedmi predsjednički mandat

Evropska unija je izrazila zabrinutost u vezi navodnih nepravilnosti i manjka transparentnosti na izborima u Zimbabveu (EPA)

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe pobijedio je na predsjedničkim izborima održanim u srijedu 31. jula i tako osvojio sedmi mandat na čelu države, saopćila je danas tamošnja izborna komisija.

Mugabe (89), koji već 33 godine obavlja funkciju predsjednika Zimbabvea, osvojio je na najnovijim izborima 61 posto glasova prema 34 posto koje je dobio njegov protukandidat, premijer Morgana Tsvangiraija, prenosi AFP.

Tsvangirai je još uoči objavljivanja zvaničnih rezultata izjavio da su predsjednički i parlamentarni izbori u Zimbabveu bili “farsa i ništavni” i najavio je da će uložiti žalbu.

Pobijedila i Mugabeova stranka

Danas nešto danas je izborna komisija saopćila i da je stranka predsjednika Mugabea, Zanu-PF, osvojila dvotrećinsku većinu na parlamentarnim izborima, pa će u parlamentu imati 150 od ukupno 210 mjesta.

To će Mugabeu omogućiti usvajanje amandmane na Ustav, navode analitičari.

Evropska unija je danas izrazila zabrinutost u vezi navodnih nepravilnosti i manjka transparentnosti na izborima u Zimbabveu, što je dosad najoštrija kritika Unije kada je riječ o izborima u toj afričkoj zemlji.

“EU je zabrinuta u vezi navodnih nepravilnosti, nedostataka izbornog procesa i manjka transparentnosti. Nastavit ćemo da pratimo razvoj događaja i u toku narednih nekoliko sedmica blisko ćemo sarađivati po tom pitanju sa našim međunarodnim partnerima”, navodi se u saopćenju visoke predstavnice EU-a za spoljnu politiku Catherine Ashton.

Izvor: Agencije