Muke farmera zbog rekordne suše

Pojedini farmeri u Australiji primorani su ubijati svoju stoku, jer je ne mogu hraniti, niti prodati. 

Istok zemlje bori se s najgorom sušom u historiji.

Kako izvještava Adrew Thomas, finansijske poteškoće uzimaju svoj danak, što dodatno frustrira farmere.

Kako bi nabavili hranu za svoje životinje, farmeri moraju voziti i po 24 sata.

Charles Adler iz humanitarne oganizacije “Kupi plast sijena” kaže kako je 70 posto države Queensland pod sušom, kao i gotovo polovina Novog Južnog Velsa.

“Pomažemo farmerima i jačamo njihov moral, budući da znaju da je nekome na drugoj strani države stalo do njihovih problema”, kaže Adler.

Ljekarska pomoć

“U bolja vremena ova zemlja bi bila više zelena nego narandžasta, a na njoj bi bilo mnoštvo ovaca i krava. Danas je teško vidjeti bilo kakvu životinju, ma koliko daleko gledali”, javlja Thomas iz Broken Hilla.

Ustvari, sve što možete vidjeti su – kosti.

Sally i Tony Bright su dobili nekoliko bala sijena. Do sada nisu morali eliminisati stoku, poput drugih farmera, ali samo zato što su napravili nekoliko preventivnih poteza, čiju cijenu će plaćati još dugo vremena.

“Sada prodajemo krave koje su spremne za oplodnju. Nemamo izbora. Gubimo stoku koja obnavlja stado. To je frustrirajuće i to utiče na našu psihu. Hodate okolo sa kamenom na srcu i buljite u nebo u nadi da ćete vidjeti oblake koji nose kišu”, kaže Sally Bright.

Ljekari iz zračne klinike, koji helikopterima stižu do svojih pacijenata na zabačenim područjima, obično imaju više intervencija vezanih za nezgode na farmama, nego za psihološke probleme. Međutim, ove godine mentalno zdravlje je ključni prioritet.

“Najčešće dijagnoze u posljednje vrijeme su depresija i prekomjerni stres”, kaže direktorica klinike Linda Cutler Royal.

“Do sada nije bilo samoubistava, ali ljudi pričaju o tome. Definitivno su mnogi pomislili i na tu opciju”, dodaje psihologinja Vanessa Latham.

Potražnja za takozvanim “letećim klinikama” nikad nije bila veća. Vlada je sušu okarakterisala kao prirodnu katastrofu, te je obećana finansijska pomoć za farmere.

Međutim, mnogo preča od priliva svježeg kapitala jeste kiša, koja u ovom dijelu Australije nije pala u posljednje dvije godine.

Izvor: Al Jazeera