Multireligijski marš za zaštitu okoliša

Nakon što je sredinom mjeseca objavio encikliku posvećenu ekologiju, papa Franjo je izazvao oduševljenje među borcima za zaštitu okoliša. Organizirali su i multireligijski marš, kojem je cilj bio upravo Vatikan.

Oduševljeni papinom porukom za zaštitu okoliša, aktivisti su odlučili poziv za spas planete odaslati upravo iz Rima. “Jedna Zemlja, jedna porodica”, natpis je jednog od mnoštva transparenata koje su pripremali, u pjesmi i molitvi. I to različitoj, jer su pripadnici raznih religija. A odredište je Vatikan.

“Ovo govori kako je globalno porasla moralna i duhovna briga. Činjenica da smo iz toliko različitih zajednica govori kako su one spremne staviti na stranu razlike kako bi se okupile oko zajedničkog problema”, kazao je Amerikanac Daniel Blackman, koji je učestvovao u maršu.

U zajedničkom pohodu

Okupljanje je počelo u blizini francuske ambasade u Rimu, s obzirom da u Parizu krajem godine treba biti održana konferencija o klimatskim promjenama.

“Ovo je pristup temeljen na vjeri kako bi se utjecalo na sadržaj pariškog susreta. Vrijeme je došlo. Ljudi odavno pričaju o učinku klimatskih promjena i očuvanju okoliša, no sada to dolazi u glavu”, izjavio je predstavnik nadbiskupa od Canterburyja u Vatikanu David Moxon.

Kršćani, muslimani, židovi, hinduisti – u zajedničkom pohodu do Vatikana.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera