Mumbai, najjeftiniji grad na svijetu

Najmnogoljudniji indijski grad Mumbai je ujedno i najjeftiniji na svijetu (EPA)

Najjeftiniji gradovi na svijetu su Mumbai (Indija), Katmandu (Nepal), Panama, Bukurešt i Džeda (Saudijska Arabija), pokazuje posljednja tabela najjeftinijih gradova svijeta za mart 2014, koja je obuhvatila 131 državu.

Klasifikacija je urađena na osnovu cijena širokog dijapazona usluga i dobara (ukupno 160) – od automobila preko vina do hljeba, prenose agencije.

Prema tom istraživanju, najmnogoljudniji indijski grad Mumbai je ujedno i najjeftiniji na svijetu, prema gledanim parametrima.

Ulaznice za kino koštaju dvostruko manje u odnosu na London ili New York, naprimjer, dok je javni prijevoz deset puta jeftiniji, prenosi agencija Tanjug pisanje portala CDM.

U studiji se dalje navodi primjer cijene hljeba u Katmanduu od 36 nepalskih rupija, odnosno 0,37 američkih dolara, kao i da cijeli ručak u restoranu košta četiri dolara, a litar benzina 1,5 dolara.

Ipak, niske cijene prate i niske plaće. Prosječna zarada u glavnom gradu Nepala iznosi 300 dolara.

Top 10 gradova

U Panami, glavnom gradu istoimene države koja zbog blage klime privlači turiste iz cijelog svijeta, za pivo su potrebna dva, a za koktel devet dolara (u New Yorku pivo košta sedam, a koktel 14 dolara).

Glavni grad Rumunije, poznat kao „mali Pariz“, zbog francuskog utjecaja na arhitekturu, mnogo je pristupačniji od zapadnih metropola.

Iznajmljivanje stana košta i do 80 posto manje nego, naprimjer, u Londonu, dok je javni prijevoz čak 90 posto jeftiniji u odnosu na glavni grad Velike Britanije.

Džeda je, također, vrlo pristupačan grad za život, a u top 10 najjeftinijih gradova spadaju i Karači, New Delhi, Damask, Alžir i Rijad.

Izvor: Agencije