Mundobasket: Srbija protiv Francuske u polufinalu

Srbija je odličnom igrom u drugom poluvremenu visoko porazila selekciju Brazila (FIBA)

Košarkaška reprezentacije Srbije plasirala se u srijedu u polufinale Svjetskog prvenstva, koje se igra u Španiji, a njen protivnik za mjesto u finalu bit će Francuska.


Srbija je odličnom igrom u drugom poluvremenu visoko porazila selekciju Brazila rezultatom 84:56 (21:17, 16:15, 29:12, 18:12).

Izabranici selektora Aleksandra Ðorđevića ostvarili su podvig, a fantastičnom igrom deklasirali su kvalitetnog rivala i zasluženo stekli priliku da se bore za medalju.

Plasmanom u polufinale Mundobasketa u Španiji, reprezentacija Srbije ponovila je uspjeh od prije četiri godina sa SP-a u Turskoj.

Srbiju su do uvjerljive pobjede predvodili Miloš Teodosić sa 23 koša i četiri asistencije, Bogdan Bogdanović sa 12 poena i šest skokova te Nenad Krstić i Miroslav Raduljica sa po deset koševa.

Kod Brazila najefikasniji su bili Marquinhos Vieira i Anderson Varejao sa po 12 koševa.

U drugom današnjem susretu, Francuska je savladala domaću Španiju sa 65:52 (15:15, 20:13, 7:15, 23:9) i izborila polufinale protiv Srbije.

“Trikolore” je predvodio Boris Diaw sa 15 poena, pet skokova i tri asistencije, dok je Thomas Heurtel meč okončao sa 13 poena. 

Sa druge strane, Špance je predvodio Pau Gasol sa 17 poena i osam skokova, a Juan Carlos Navarro je postigao 10 poena.

‘Košarka je više od sporta’

Selektor Srbije Ðorđević rekao je poslije trijumfa nad Brazilom, a prije drugog današnjeg meča, da bi u polufinalu SP-a volio Špance za rivale, jer su najbolji.

“Za mene je čast da igramo protiv bilo koje od ove dve ekipe [Španija i Francuska], a svakako ćemo izaći da odigramo najbolju utakmicu. Lično, voleo bih da to budu Španci, jer su oni najbolji. Morate da pobedite najbolje da bi bili najbolji. Da li ćemo uspeti, to niko ne zna. Niko nam ne brani da damo sve što je u našoj moći, jednostavno da probamo. Na najkošarkaškiji mogući način”, rekao je on za sajt Košarkaškog saveza Srbije.

Dodao je da su poslije meča s Brazilom utisci, “naravno, izuzetno pozitivni”, da je “odigrana ozbiljna utakmica od prvog do posljednjeg minuta, s koncentracijom i pameću”.

“To je ono što meni daje snagu i novi elan da sa njima zajedno nešto izgradim. Mislim da smo došli do onoga što smo svi priželjkivali, jer košarka je više od sporta u Srbiji i mi moramo da imamo ovakav odnos prema njoj na utakmicama, prema nacionalnom dresu. Ovo je proces o kojem sam govorio, proces borbe za medalje”, kazao je Ðorđević, istakavši da igrači zaslužuju sve čestitke.

Srce, borbenost i pamet

“Hvala za srce, borbenost i pamet, odigrali su sjajnu timsku utakmicu, sa velikom partijom Teodosića, koji nas je talentom, umećem i znanjem poveo ka pobedi. Ostali su, takođe, dali veliki doprinos. Od Krstića, Bogdanovića, Kalinića, Raduljice, koji je opet odigrao sjajno sa centrima. Bjelica je stalno jedan od ključnih igrača u našoj igri, daje nam veliko srce, izborio se sa njihovim centrima iako je od njih lakši bar 15 kilograma, da ne pominjem Stefana Markovića i njegovo srce”, konstatirao je selektor.

Navodeći da cijeli tim zaslužuje pohvale, Ðorđević je dodao da slijedi analiza dosadašnjeg učinka na Mundobasketu.

“Moj stručni štab već razmišlja o sledećem protivniku. Da na najbolji mogući način priđemo toj utakmici. Ko god da je, bez ikakvog straha, niti bilo čega. Rekao sam igračima da ćemo ponovo igrati sa Španijom, zato što da bi postao najbolji moraš da igraš protiv najboljih, da ih pobediš, a da li ćemo uspeti, videćemo”, zaključio je Ðorđević.

Polufinale su u utorak izborile reprezentacije SAD-a i Litvanije, koji će se za finale boriti u četvrtak od 21:00 sat u Barseloni.

U četvrtfinalu Amerikanci su deklasiralu Sloveniju (119:76), dok je Litvanija bila bolja od Turske (73:61).

Polufinalna utakmica između Srbije i Francuske na programu je u petak od 22:00 sata u Madridu.

Četvrtfinale Mundobasketa:

Srijeda:

18:00 Srbija – Brazil 84:56 (21:17, 16:15, 29:12, 18:12)

22:00 Francuska – Španija 65:52 (15:15, 20:13, 7:15, 23:9)

Utorak:

Litvanija – Turska 73:61 (13:18, 20:10, 14:16, 26:17)

Slovenija – SAD 76:119 (22:29, 20:20, 22:37, 12:33)

Izvor: Agencije