Munira Subašić napadnuta kod Potočara

 
Izvor: Anadolija

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”, Munira Subašić napadnuta je nedaleko od Memorijalnog centra u Potočarima kad je na nju, za sada nepoznati počinitelj, bacio kamen u namjeri da je pogodi.

Ona je danas u Srebrenici posjetila majke koje će ukopati svoju djecu 11. srpnja, a nakon posjeta boravila je u Memorijalnom centru u Potočarima gdje je radila na pripremama za obilježavanje 22. godišnjice genocida.

Agenciji Fena Subašić je potvrdila da je kamen na nju bacio taksist, koji se potom udaljio u nepoznatom smjeru.

“Izlazeći iz centra prema našem autu, pojavio se taksista koji je otvorio prozor i gađao nas kamenom. Udario je kamenom u naš auto. Vjerovatno je imao namjeru mene da pogodi, jer sam bila pored auta. Udario je u auto i oštetio ga. Pozvali smo policiju i oni su došli da naprave uviđaj”, potvrdila je Subašić.

“Nismo uspjeli zapisati tablice. Osjećam se grozno”, dodala je.

Dosta provokacija

Rekla i kako se ranije događalo dosta provokacija, sve je slučajeve prijavljivala policiji, ali su “iz Suda u Bijeljini dobijali odgovor da nemaju dovoljno dokaza”.

“Mnogo je bilo provokacija, ali uvijek smo ostajali dostojanstveni. Ovo danas je ipak prevršilo mjeru i to se dešava pred obilježavanje ‘Petrovdanskih dana’. Pozivamo sve normalne ljude da ovaj napad osude”, rekla je Subašić.

“Ići ćemo sudskim putem protiv ovoga. Žalosno je da se ovo dešava. Ovo je kukavički napada na nas majke. Ako je imao hrabrosti, što nije izašao iz auta. Nije nam žao auta, to se može nadoknaditi, ali napad na nas majke ne može lako zacijeliti. Ovo je poruka svim majkama Srebrenice i svim muslimanima ovdje u Srebrenici”, kazala je Subašić.

Kaže i kako je “nije strah provokacija i napada, ali da pojedine osobe treba na neki način distancirati”.

“Pojedine ljude je opet zahvatila mržnja kojoj nema lijeka”, zaključila je Subašić.

Policija traga za vozačem automobila Renault Megane s taksi oznakama.

Reakcija čelnika općine

Na napad su reagirali i Nermin Alivuković, zamjenik načelnika općine, i Alija Tabaković, predsjednik Skupštine općine Srebrenica.

Oni su, u zajedničkom saopćenju za javnost, naveli kako smo „svjedoci, kako se približava obilježavanje 11. jula – 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima SZ UN-a Srebrenica, da tenzije rastu i da upornosti na suživotu koji smo svih ovih godina gradili i izgradili neko pokušava srušiti“.

„Posljednji u nizu je i današnji napad na predsjednicu Udruženja majke enklava Žepa i Srebrenica, Muniru Subašić, koji se desio u Potočarima, nedaleko od Memorijalnog centra. Svi smo svjedoci da jedino zajedno možemo graditi mir i suživot, da Srebrenici jedino što treba su radna mjesta i jaka ekonomija, a konflikti i „pokazivanje mišića“ nikome neće i ne mogu donijeti dobro“, navode čelnici.

Dalje se navodi kako se reakcijom Alivuković i Tabaković žele „obratiti građanima Srebrenice i pozvati ih da ne nasjedaju na loše podvale iz neke daleke ‘kuhinje’ ili na to što pojedinci svojim djelovanjem žele srušiti godina građeni suživot, da im niko nije preči od njihovog komšije i da ostanu pribrani i ograde se od onog što može narušiti međuljudske odnose i mir u našem gradu“.

Pozivaju međunarodnu zajednicu, Visokog predstavnika i politički vrh da svoj fokus vrate na Srebrenicu „u punom kapacitetu i daju svoj doprinos u izgradnji suživota, jačanju ekonomije i sigurne Srebrenice“.

„Pozivamo istražne organe da ispitaju okolnosti oko napada na  majku Muniru Subašić, pronađu počinioca i eventualnog nalogodavca, te da učine sve i spriječe da se u periodu obilježavanja 22. godišnjice genocida ne dešavaju ovakvi ili slični incidenti, jer sa sigurnošću možemo reći da ovakva dešavanja nisu put kojim žele ići građani Srebrenice“, zaključuje se saopćenju.

Grujičić: Istražiti slučaj

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić pozvao je da se cijeli slučaj istraži, te da ukoliko ima elemenata za krivicu, procesuira izazivače incidenta.

„Vjerujem u nadležne institucije da će na adekvatan način odreagovati u danima kada nam je posebno potrebna prisebnost, mir i međusobna podrška i tolerancija. Pozivam i ostale medije, odnosno portale, da doprinesu smirivanju tenzija u nasoj opštini, jer dezinformacije i plasiranje negativne medijske kampanje također ne doprinose nesmetanom obilježavanju stradanja u Srebrenici“, navodi se u saopćenju načelnika Srebrenice.

Izvor: Al Jazeera i agencije