Munjevita akcija: SAS uhapsio tri komandanta ISIL-a

Američki i britanski specijalci obučavaju iračke komandose za borbu protiv ISIL-a (Reuters)

Vojnici britanskog SAS-a oteli su tri komandanta grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u munjevitom upadu u Mosulu.

Taj najveći irački grad pod kontrolom ISIL-a izložen je povećanom pritisku sa sjevera, juga i istoka, a u napad na grad uključene su jedinice iračke vojske kurdske Pešmerge i američke zračne snage.

Britanski specijalci, uključujući i pripadnike Specijalnih zračnih snaga (SAS) do sada su djelovali u Iraku u saradnji sa drugim zapadnim silama u izvođenju napada na pripadnike ISIL-a. Snajperisti iz redova specijalnih snaga su u nekoliko navrata eliminirali visoko rangirane članove ove naoružane grupe, prenosi portal International Business Times.

Više od 20 pripadnika britanskih spacijalnih snaga u okviru SAS-a i drugih pod američkom komandom, izveli su koordinirane tajne napade na ISIL-ova uporišta u Mosulu.

Operacija je izvedena iz tri pravca, uz zračnu podršku borbenih aviona Tajfun, dok su špijunski avioni presretali komunikaciju.

Visoko obučeni vojnici helikopterom su spušteni na neprijateljsku teritoriju kako bi izveli munjevitu akciju otmice ISIL-ovih komandanata. U operaciji su za tri sedmice oteta tri srednje rangirana šefa ISIL-a.

Promjena strane

Zarobljenici su nakon hapšenja predati kurdskim i iračkim dužnosnicima na ispitivanje. Prema nekim vojnim izvorima, ovi napadi su uvod u napad na grad koji će izvesti 70.000 iračkih i kurdskih snaga.

Viši izvor je rekao za Mirror: “Postoji širok spektar aktivnosti koje se odvijaju oko Mosula. To omogućuje našim komandantima da odrede položaje neprijatelja prije bilo kakvog angažmana. Zarobljavanje neprijateljskih vođa uvijek dovodi do promjene načina na kojih vaš protivnik razmišlja. To će ih uzdrmati i navesti da pogriješe.”

“S naše tačke gledišta, ubijanje neprijatelja nije uvijek pravo rješenje. Ako možemo navesti komandanta da promijeni stranu, kao što smo činili u Afganistanu, onda možemo izvršiti veliki utjecaj na ljude u Mosulu i spasiti živote.”

Ove sedmice američki ministar odbrane Ash Carter zatražio je od Velike Britanije da pošalje još “vojnih instruktora” u Irak.

Početkom maja u Iraku je ubijen pripadnik specijalnih jedinica američke mornarice Navy Seals, tokom napada ISIL-a na položaje kurdskih Pešmerga snaga na sjeveru Iraka.

Prema drugom izvještaju, irački specijalci u civilu, koje su obučili Britanci, ubili su čuvara kako bi pomogli pripadnicima SAS-a da uhapse komandante.

Taj izvor kaže: “SAS je izveo glavni dio operacije, ali je vrlo važno reći da velike zasluge idu Iračanima koji su im pružili podršku”.

Izvor: Agencije