Munjeviti napredak informatičke tehologije

U Las Vegasu se održava najveći sajam potrošačke elektronike. Mobilna tehnologija toliko je ušla u svakodnevicu da je ponekad teško primijetiti koliko brzo napreduje.

Novinar Al Jazeere Rob Reynolds istraživao je naš odnos prema uređajima koji su ušli u svaku poru suvremenog društva.

Kalifornijski institut tehnologije Cal Tech iznjedrio je mnoge inovacije u oblasti informatike.

Inženjer elektrotehnike, profesor Ali Hajimiri, trenutno radi na naprednim projektima. Kaže da je informatička tehnologija dostigla novi nivo u razvoju društva.

“Postajemo dio većeg organizma putem međusobne povezanosti koju doživljavamo. Ta uzajamna veza stvara viši nivo globalne svijesti. Konkretno, sada možete saznati šta se događa bilo gdje u svijetu u svakom momentu”, kazao je Hajimiri.

Prije 20 godina, internet je bio u povojima. Mobilni telefoni bili su veliki i nezgrapni, a pametni telefoni su bili decenijama daleko.

Laptopi, da ne govorimo o tabletima, nisu postojali. U vrijeme kada je George Bush postao američki predsjednik, nije bilo ni Facebooka.

Kada bi YouTube bio dijete, još bi bio u vrtiću. iPod je još tinejdžer, a za iPhone i iPad mogli bismo reći da su još u pelenama. 

Digitalni prijatelji

Ovi uređaji još su novi, a opet toliko prisutni da bi cijela jedna generacija teško mogla zamisliti život bez digitalnih prijatelja.

Student na postdiplomskom studiju Univerziteta Cal Tech Michel van Garrel je rekao: “Svako malo izađe nešto novo. Pomisliš: ‘ma ne treba mi zaista’ i dvije sedmice kasnije koristiš uređaj”.

“Napredna tehnologija donosi nam mnoge koristi, ali i nosi rizik gubitka vrijednosti koje puno znače”, ocijenio je Reynolds.

Zbog digitalnih mapa, ljudi polako gube sposobnost snalaženja u novim sredinama.

Filmske kamere, rekorderi i CD-ovi uskoro će nestati, kao i novine, pa i knjige, koje će zamijeniti digitalni format.

Studentica postdiplomskog studija Univerziteta Cal Tech Meg Rosenberg je rekla: “Zapravo sam nedavno listala knjigu i bilo je veoma čudno bez dugmića koje trebate pritisnuti”.

Društvene veze često gube bitku sa online zamjenama. Privatnost je također na sve nižem nivou, budući da korporacije posjeduju, kupuju i prodaju korisničke podatke.

“Postajemo li jedno sa mašinom? Jesmo li toliko ovisni o njoj da bez nje ne možemo nastaviti sa životom? Postajemo li neka vrsta hibridnog organizma? To je interesantno i otvoreno pitanje”, ocijenio je profesor Hajimiri.

A, odgovor na njega mogao bi odrediti novi stadij naše evolucije.

Izvor: Al Jazeera