MUP-ovci se susretali sa Šarićevim ljudima

Registrirane su komunikacije člana Šarićevog klana Rodoljuba Radulovića s funkcionerima MUP-a Srbije (EPA)

Nekoliko državnih funkcionera sastajalo se s pripadnicima narko-klana Darka Šarića tokom 2008. i 2009. godine, što je zabilježeno na 130 diskova, potvrđeno je Radio-televiziji Srbije (RTS) u Republičkom javnom tužilaštvu i Upravi kriminalističke policije, prenosi Srna.

Lazarević demantira

Bivši šef kabineta ministra unutrašnjih poslova Srbije Branko Lazarević demantirao je da je na bilo koji način bio povezan sa Šarićem i njegovim klanom.

Lazarević tvrdi da nikada nije kršio profesionalne obaveze i da je tokom službe u MUP-u uvijek radio u skladu sa zakonom, prenosi Tanjug.

U demantiju, koji je advokat Igor Pantelić dostavio RTS-u u petak, navodi se da je Lazarević u prethodnom periodu bio izložen “neprimerenim, neosnovanim i neistinitim medijskim napadima, koji su ugrozili integritet, kako njegov, tako i njegove porodice”.

Navodi se i da je medijskim napadima neosnovano doveden u vezu s osobama iz kriminogene sredine.

Lazarević je poručio da ne želi biti dio bilo kakvih političkih i medijskih manipulacija i najavio da će se zaštiti na sudu.

U tom materijalu su registrirane i komunikacije člana Šarićevog klana Rodoljuba Radulovića s funkcionerima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, navodi se u službenoj bilješci Uprave kriminalističke policije.

Na prijedlog Tužilaštva za organizovani kriminal, 7. novembra 2008. godine istražni sudija Specijalnog suda donio je naredbu o uspostavljanju mjera nadzora i snimanja telefonskih i drugih komunikacija, kao i optičkih snimanja Radulovića, jednog od najviše rangiranih članova Šarićevog klana.

Radulović je, prema izvorima više stranih obavještajnih službi, bio zadužen za transport kokaina od Južne Amerike do Evrope, za šta je često koristio i svoje brodove.

Krijumčarenje kokaina

Protiv njega je Tužilaštvo Srbije podiglo optužnicu za krijumčarenje 1,8 tona kokaina.

Prema jednoj od službenih bilješki Uprave kriminalističke policije, koja je Tužilaštvu za organizovani kriminal dostavljena aprila 2010. godine, vidi se da postoje dokumentirani audio snimci Radulovićevih razgovora i susreta s funkcionerima MUP-a.

O daljem toku pretkrivičnog postupka koji se tiče posrednih i neposrednih komunikacija najviših funkcionera MUP-a odlučuje Tužilaštvo za organizovani kriminal.

RTS saznaje da će u petak policiji biti proslijeđen zahtjev za prikupljanje potrebnih obavještenja o spornim komunikacijama i mogućem odavanju službenih tajni bivšeg šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Branka Lazarevića.

Očekuje se da Lazarević naredne sedmice bude pozvan na informativni razgovor.

Izvor: Agencije