MUP RS-a: Četnici nisu prijetnja nikome

Iz MUP-a Republike Srpske potvrdili su za Al Jazeeru kako se protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske ne vodi istraga. Tvrde kako nema saznanja da su članovi Pokreta počinili kazneno djelo.

 U Višegradu su nedavno ravnogorci iz BiH i Srbije održali tradicionalni skup posvećen četničkom lideru Draži Mihajloviću. Vlast nije reagirala!

Spomenik Draži Mihajloviću, podignut nedaleko od povratničkog naselja Dobrun… Razlog –  četnički vođa ovde je uhapšen 13. marta ‘46.

 Historijski događaj

Taj datum razlog je i ovdašnjeg okupljanja pripadnika ravnogorskog četničkog pokreta iz regiona.

“Mi smo najviše govorili o jednom historijskom događaju 1945. godine kada je udbaška ekipa uhvatila generala Dražu zajedno sa njegovom pratnjom, mi smo govorili o zlu vremenu komunizma koje je haralo dugo vremena ovim prostorima”, kazao je Jovo Vukeljić iz Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske.

Ikonografija i odore podsjećaju na devedesete. Tada su pripadnici paravojnih formacija u Višegradu ljude žive spaljivali, silovali i mučili.

“Puno auta prolazi, velika kolona, sviraju, zastave nose i jedni i druge. Zna se desiti da to bude u noćnim satima kad pucaju. Čovjeku nije tad svejedno, ali eto, Bože moj”, istakla je povratnica u Dobrun Suada Hajdarević.

Kada su se ljudi  poslije rata vraćali u Višegrad, mislili su o lijepšoj budućnosti za svoju djecu.

“Generalno podsjeća na te strahote, postrojavanje, te kokarde ne trgu, te šubare, mada to nije problem Bošnjaka. To je problem Srba, odnosno četništva. Oni moraju riješiti taj problem”, rekao je povratnik Edin Karaman.

U rukovodstvu Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske skrivaju broj članova organizacije. Tvrde da niko od ravnogoraca iz RS-a nije učestvovao u ukrajinskom ratu ili na neki drugi način prekršio zakon, zbog čega bi bio predmetom policijske ili sudske istrage.

“I Srbi se ponekad uplaše i naš narod nekih pojava, ali jednostavno ovo je tamni vilajet, ovo je država – prostor straha, bila je kroz vijekove biće i ubuduće”, zaključio je Jovo Vukeljić iz Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske.

Saznanja i informacije

U MUP-u RS-a tvrde da ovi četnici nisu prijetnja nikome, u Tužilaštvu BiH ne mogu da daju bilo kakav komentar, a iz Državne agencije za istrage i zaštitu tek saopštenje:  “SIPA kontinuirano prikuplja saznanja i informacije te poduzima aktivnosti u pogledu svih grupa ili pojedinaca koji svojim djelovanjem iskazuju ekstremne stavove, ugrožavaju integritet BiH ili poduzimaju druge radnje koje imaju obilježja krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonom BiH.”

BiH nije definisala šta su fašistička obilježja i organizacije. U Parlamentu je bilo pokušaja da se usvoji zakon koji bi ih zabranio. Ravnogorski pokret otadžbine Srpske je, kao nevladina organizacija, uredno registrovan u Ministarstvu pravde. Poruke da su ravnogorci spremni da čuvaju svoje teritorije i vrate oduzete, nisu bile dovoljne da bi bilo koja državna ili entitetska agencija reaguje.

Višegradski povratnici, kao ni prije, tome se nisu ni nadali.

Izvor: Al Jazeera