MUP Srbije najavljuje žalbu Interpolu zbog Haradinaja

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije uputit će inicijativu Ministarstvu pravde i Tužilaštvu za ratne zločine kako bi zajedno uložili žalbu na odluku Interpola da potjernice za Ramushem Haradinajem i još 17 osoba, koje je za njima zbog ratnih zločina raspisala Srbija, više ne budu na snazi.

„Komisija za kontrolu međunarodnih poternica u Lionu usvojila je žalbu UNMIK-a i 1. decembra 2017. godine odlučila da Interpol više neće tretirati ove poternice, odnosno da će ih izbrisati iz sistema. Nadležni iz Ministarstva unutrašnjih poslova već razmatraju detalje ove odluke i MUP će uputiti inicijativu nadležnom Ministarstvu pravde i Tužilaštvu kako bi nakon detaljnih analiza zajedno pripremili odgovor u ime Srbije“, navodi se u saopćenju MUP-a Srbije.

Ranije je ministar pravde Kosova Abelard Tahiri izjavio za Reuters kako je premijer Kosova Ramush Haradinaj uklonjen sa Interpolovog spiska lica traženih na osnovu međunarodne potjernice koju je izdala Srbija.

On je rekao kako je u petak informiran da je Interpol uklonio sa spiska traženih lica 18 osoba sa Kosova koje traži Srbija, navodeći da je među tim imenima i kosovski premijer.

“Nakon te odluke, svi ti pojedinci su slobodni da putuju izvan Kosova bez ikakvih problema”, rekao je Tahiri za Reuters.

Oslobođen u Hagu

Početkom ove godine Haradinaj je uhapšen u Francuskoj po potjernici koju je izdala Srbija, ali je pušten nakon što je francuski sud odbacio zahtjev Beograda za ekstradicijom.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švicarske i Francuske, po Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisala Srbija.

Ministarstvo pravde Srbije potom je uputilo zahtjev Francuskoj za njegovo izručenje.

Haradinaj je sedam dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtjevu Srbije za izručenje čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno napuštati teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i dokazima, koji su proslijeđeni sudu u Colmaru.

Haradinaju je suđeno pred Haškim tribunalom za ratne zločine počinjene na Kosovu, ali je 2012. godine pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine, a riječ je, kako je Beograd saopćio, o djelima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Izvor: Al Jazeera i agencije