Murdoch odstupa sa direktorskih pozicija

Murdoch je bio primoran zatvoriti News of the World zbog otkrića da su novinari tog tabloida 'hakirali' govornu poštu javnih ličnosti (AFP)

Medijski mogul Rupert Murdoch podnio je ostavku na mjesto direktora u nizu kompanija koje stoje iza britanskih listova Sun, Times i Sunday Times, a pripadaju njegovoj News Corporation.

Kako je potvrđeno iz ove medijske korporacije, Murdoch je ostavku podnio na funkcije u odborima News International Group, Times Newspaper Holdings i News Corp Investments.

Murdoch je, kako se tvrdi, ostavke podnio i u nekoliko odbora u SAD-u, ali se za sada ne zna koje su kompanije u pitanju, javio je AP.

News Corporation je saopćio da su ove ostavke “samo korporativno raščišćavanje pred podjelu kompanije”, navodi britanski list Telegraph.

Ova korporacija je ranije saopćila da će se podijeliti na dvije kompanije, pa će novinska i izdavačka djelatnost biti odvojene od filmskog i televizijskog poslovanja.

Očekuje se da će Murdoch biti predsjedavajući u obje kompanije, ali da će biti generalni direktor samo televizijskog i filmskog poslovanja.

Murdoch (81), porijeklom iz Australije, bio je primoran u julu zatvoriti News of the World zbog otkrića da su novinari tog tabloida “hakirali” govornu poštu javnih ličnosti.

Izvor: Agencije