Murray smijenio Đokovića na tronu

U odnosu na Novaka Ðokovića, Andy Murray ima prednost od 405 bodova (AP)

Britanski tenisač Andy Murray od ponedjeljka je i službeno svjetski broj jedan, nakon što je prvi put u karijeri na tronu naslijedio Novaka Ðokovića i sada ima prednost od 405 bodova.

Murray je na teniski vrh došao zbog eliminacije Ðokovića u četvrtfinalu mastersa u Parizu, gdje je tenisač iz Srbije izgubio 820 bodova, jer je branio titulu do koje je došao upravo Britanac.

Đoković je na prvoj poziciji bio puna 122 tjedna.

Da se vrati na tron i godinu završi na prvoj poziciji, Ðoković ima priliku već na završnom mastersu u Londonu ukoliko obrani trofej.

Iza vodećeg tandema su Stanislas Wawrinka, Miloš Raonić, Kei Nishikori, Marin Čilić (kome je sedmo mjesto najbolji rezultat u karijeri), Rafael Nadal, Dominic Thiem te Tomas Berdych.

Federerov pad

Veliki pad zabilježio je Roger Federer, koji je s devete pao na 16. poziciju ATP liste, te se prvi put nakon listopada 2002. godine nalazi izvan “top 10” tenisača svijeta.

Uz činjenicu da je ostvario najbolji plasman u karijeri, Čilić je osigurao i nastup na završnom turniru osam najboljih tenisača svijeta, koji će se igrati u Londonu od 13. do 20. studenoga.

Od ostalih hrvatskih tenisača, Ivo Karlović je na 20. mjestu, Borna Ćorić je 48. tenisač svijeta, a Ivan Dodig je na 117. mjestu.

Među tenisačima iz Srbije Viktor Troicki je sada na 29. mjestu, Dušan Lajović na 95. poziciji, a Janko Tipsarević se nalazi na 142. mjestu.

Bosanskohercegovački predstavnik Damir Džumhur nalazi se na 79. mjestu ATP liste, a Mirza Bašić je i dalje 158. igrač svijeta.

Izvor: Agencije