Murrayju Masters u Londonu i prvo mjesto na ATP listi

Ukupni nagradni fond u Londonu iznosio je 7,5 miliona, a Murray je inkasirao 2,3 miliona dolara (Reuters)

Trenutno najbolji teniser svijeta, Britanac Andy Murray će prvi put u karijeri završiti godinu kao svjetski broj jedan, nakon što je u nedjelju navečer u finalu završnog Mastersa u Londonu savladao Novaka Ðokovića iz Srbije sa 6:3, 6:4.

Murrayju su za briljantan završetak 2016. godine i 11. pobjedu u 35. duelu protiv Ðokovića bile potrebne 104 minute.

Britanac je prvi put osvojio trofej, a Ðoković je, s druge strane, poslije pet pobjeda u finalima poražen i to u duelu koji je ušao u historiju jer su se prvi put u posljednjem meču sezone dvojica najboljih borili za prvo mjesto na ATP listi.

Ukupni nagradni fond u Londonu iznosio je 7,5 miliona, a Murray je inkasirao 2,3 miliona dolara.

Đoković: Sjajna godina za mene

“Andy je najbolji teniser sveta u ovom trenutku, zaslužio je da pobedi, igrao je bolje u ključnim momentima, a ja nisam uspeo da se vratim. Igrao sam sve bolje kako je meč odmicao, ali to nije bilo dovoljno”, rekao je Ðoković poslije meča, na ceremoniji dodjele pehara.

“Ovo je bila sjajna godina za mene, desilo se toliko stvari na koje mogu da budem ponosan, pogotovo u prvih šest meseci. Obojica smo bili deo istorije na ovom meču, čast je bila da budem deo ovog događaja”, kazao je Ðoković.

Murray, 17. teniser koji godinu završava kao najbolji na ljestvici, u O2 Areni je došao do 24. pobjede u nizu, a ovo mu je bio 44. osvojeni turnir u karijeri.

“Posebno je bilo igrati protiv Novaka u ovakvom meču, iako smo igrali finala na Grand Slamovima i Olimpijskim igrama. Sretan sam što sam pobijedio i što sam ostao na prvom mjestu. Iskreno, nisam to očekivao. Novak je veliki igrač, osvojio je sva četiri Grand Slama, to je veliko postignuće i siguran sam da to nećemo još zadugo vidjeti”, rekao je Murray.

Čiliću ranking karijere

Najbolji hrvatski teniser Marin Čilić godinu će završiti kao šesti na svijetu, što je njegova najbolja pozicija u karijeri na kraju neke godine.

Čilić je prošlu godinu završio kao 13, a tokom 2016. napredovao je za sedam pozicija.

Ove godine osvojio je dva turnira (Basel i Cincinnati), upisavši 48 pobjeda i 23 poraza.

Osvojio je 3.650 bodova te tri miliona dolara od turnirskih nagrada.

ATP poredak: 1. Andy Murray (Velika Britanija) 12.685; 2. Novak Đoković (Srbija) 11.780; 3. Miloš Raonić (Kanada) 5.450; 4. Stanislas Wawrinka (Švicarska) 5.315; 5. Kei Nishikori (Japan) 4.905; 6. Marin Čilić (Hrvatska) 3.650; 7. Gael Monfils (Francuska) 3.625; 8. Dominic Thiem (Austrija) 3.415; 9. Rafael Nadal (Španija) 3.300; 10. Tomaš Berdych (Češka) 3.060…

Izvor: Agencije