Mursi danas u crvenom zatvoreničkom odijelu

Mursijev dolazak u crvenom odijelu ovacijama podrške je dočekalo ostalih deset suoptuženih (Anadolija)

Svrgnuti egipatski predsjednik Muhamed Mursi danas se prvi put pred sudom u Kairu pojavio odjeven u crveno zatvoreničko odijelo, koje prema egipatskim zakonima nose osuđenici na smrt, javlja Anadolija.

Nakon što mu je prošle sedmice izrečena smrtna kazna po optužnici za slučaj masovna bjekstva iz zatvora 2011. godine, Mursi se danas ponovo pojavio pred sudom, ali po optužnici koja ga tereti za špijunažu sa Katarom.

U skladu sa pravilnikom Uprava zatvora u Egiptu, Mursi se danas pred sudijama prvi put pojavio u crvenom odijelu koje nose osuđenici na smrtne kazne.

Zloupotreba položaja

Isti pravilnik nalaže da svi osuđeni na druge kazne nose plava, a optuženici bijela zatvorenička odijela.

Današnje ročište u sudnici Krivičnog suda u Kairu vodi se po optužnici prema kojoj se Mursi tereti da je zloupotrijebio svoj položaj i uz pomoć svojih saradnika i članova Muslimanske braće dostavljao povjerljive informacije vlastima Katara.

Mursijev dolazak u crvenom odijelu u zatvoreničkom kavezu sudnice ovacijama podrške je dočekalo ostalih deset suoptuženih.

‘Heroj Mursi’, ‘Predsjednik Mursi’ i ‘Tvoje zarobljavanje će donijeti slobodu zemlji’ su neki od slogana koje su Mursijevi suoptuženici uzvikivali prilikom njegovog ulaska u sudnicu u Policijskoj akademiji.

Isti sud je prošle sedmice izrekao smrtnu kaznu za Mursija u slučaju masovnog bjekstva iz zatvora 2011. godine.

U istom slučaju na smrt je osuđeno ukupno 100, na doživotni zatvor 21, a na po dvije godine zatvora osam optuženih.

Uporedo s tim, Mursiju je izrečena i doživotna zatvorska kazna u slučaju ‘špijunaža’ u kojem je osuđen da je tajno sarađivao sa Hamasom, Hezbolahom i Revolucionarnom gardom Irana.

U ovom slučaju je na doživotni zatvor osuđeno 17, a na smrt 16 optuženika.

Izvor: Agencije