Mursi može umrijeti zbog uvjeta u zatvoru

Mursi se nalazi u samici gotovo tri godine, navodi DRP (EPA)

Bivši egipatski predsjednik Muhamed Mursi u zatvoru je u uvjetima nižim od propisanih prema međunarodnim zakonima, što bi moglo dovesti do preuranjene smrti, stav je grupe britanskih parlamentaraca i advokata.

U izvještaju Panela za ocjenu zatvora (DRP), koji je naručila Mursijeva porodica, navedeno je da bivši čelnik “prima neadekvatnu medicinsku njegu, prije svega neadekvatno liječenje njegovog dijabetesa i bolesti jetre”.

“Posljedice ove neadekvatne medicinske njege vjerovatno su brzo pogoršanje njegovog dugotrajnog stanja, što će najvjerovatnije dovesti do preuranjene smrti”, navedeno je.

Panel je naveo da uvjeti kojima je izložen u zatvoru mogu graničiti s mučenjem u skladu s egipatskim i međunarodnim zakonima. Dodano je da bi predsjednik Abdel Fattah al-Sisi “mogao, u principu, biti odgovoran za zločin mučenja”.

Mursi (67) demokratski je izabran nakon revolucije u Egiptu 2011. godine. Svrgnut je nakon velikih protesta i vojnog puča u julu 2013.

Odslužio je samo jednu godinu četverogodišnjeg mandata, dok je organizacija kojoj je pripadao, Muslimanska braća, otad zakonom zabranjena.

Višestruke optužnice

Mursiju se od svrgavanja sudilo po nekoliko optužnica.

U aprilu 2015. osuđen je na 20 godina zatvora po optužnici da je naredio hapšenja i mučenja demonstranata koji su učestvovali u sukobima ispred predsjedničke palače 2012. godine.

U septembru 2016. osuđen je na dodatnih 25 godina zatvora po optužnici da je prosljeđivao obavještajne podatke Kataru. U decembru 2017. također je osuđen na tri godine zatvora zbog vrijeđanja pravosuđa.

Sada je zatvoren u zloglasnom zatvoru Tora, poznatom i kao “Škorpion”, a DRP navodi da ga drže u samici gotovo tri godine.

Panel predvođen parlamentarcem Crispinom Bluntom, kako kažu, prikupio je informacije o Mursijevom pritvoru iz nekoliko izvora, uključujući svjedočenje Mursijevog sina, kao i medicinskih radnika koji su informirani o stanju bivšeg predsjednika.

DRP je originalno tražio da posjeti Mursija i iz prve ruke procijeni zatvorske uvjete u kojima se nalazi, ali je panel saopćio da nije dobio odgovor od Vlade Egipta.

Izvještaj je objavljen u periodu kad je Egipat okončao trodnevne predsjedničke izbore, na kojima se očekuje da Sisi ostvari laku pobjedu.

Državna izborna komisija dala je dozvolu Sisiju i Moussi Mustafi Moussi da se kandidiraju.

Moussa je slabo poznati političar koji se uključio u predsjedničku utrku u posljednjem trenutku nakon što je nekoliko kandidata silom natjerano da odustanu ili su bili uhapšeni.

Moussa je podržavao Sisija za drugi mandat, a čak je i organizirao događaje kako bi pomogao nominaciju bivšeg vojnog zapovjednika do sedmicu prije isteka roka za kandidiranje.

Izvor: Al Jazeera