Mursi smijenio državnog tužioca

Mursi [na fotografiji] je pokušao smijeniti Mahmuda u oktobru (AFP)

Egipatski predsjednik Muhamed Mursi u četvrtak je smijenio Abdela Maguida Mahmuda, državnog tužioca, kako bi udovoljio zahtjevima demonstrantima za ponovno suđenje zvaničnicima upletenim u nasilje protiv njih tokom prošlogodišnjeg ustanka.

Mursi je pokušao smijeniti Mahmuda u oktobru kako bi udovoljio demonstrantima zbog oslobađanja velikog broja viših zvaničnika optuženih za upletenost u smrti demonstranata, javlja Fena.

Talat Abdulah je imenovan za novog državnog tužioca u Egiptu, prenosi AP.

Mandat četiri godine

Al Jazeerin reporter Peter Greste izvještava iz Kaira u četvrtak da nova odluka znači da je Mahmoud sada retroaktivno smijenjen, nakon što je već proveo u uredu šest godina.

“Ono što je učinjeno je administrativna promjena. Državni tužilac, prema starom zakonu, imenuje se do kraja života. Odlukom predsjednika, mandat mu je sada ograničen na četiri godine”, javlja Greste.


Mahmoud: Mnogi vjeruju da je štitio Mubarakove
saradnike

“To je važno, jer je riječ o čovjeku kojeg mnogi ljudi, uključujući i predsjednika, smatraju odgovornim za neuspjeh presuđivanja ljudima koji se terete za pokušaj ubistva demonstranata koji su bili iza revolucije kojom je oboren [bivši predsjednik] Hosni Mubarak.”

Naš dopisnik kaže da će odluka o smjeni Mahmouda “biti pozdravljena, jer mnogi vjeruju da je ovaj tužilac štitio neke Mubarakove saradnike.”

“Ali, istovremeno, ima i onih koji su veoma zabrinuti da ovo znači da je predsjednik prekršio svoje ovlasti”, javlja Greste.

Al Jazeerina novinarka Sherine Tadros, koja se također javila iz Kaira, kaže da su grupe za ljudska prava u Egiptu izrazile zabrinutost time što je Mursi “dao sebi dodatne ovlasti”.

“On već ima predjedničke ovlasti, također i legislativne, a sada i pravosudne. Također, druga odredba kaže da dok se novi parlament ne uspostavi, njegova odluka će biti konačna i ne može biti promijenjena ničijim ovlastima”, javlja Tadros.

“Novoimenovani državni tužilac će biti na funkciji tokom perioda od četiri godine”, rekao je Jaser Ali, predsjednikov glasnogovornik u četvrtak.

“Predsjednik može izdati bilo koju odluku ili mjeru kako bi zaštitio revoluciju. Ustavne deklaracije, odluke i zakoni koje izda predsjednik su konačni i na njih se ne može uložiti žalba”, rekao je Ali, javila je državna televizija.

Mursi je, pored toga, naložio da se ponove suđenja zvaničnicima iz vremena vlasti Mubaraka, koji je svrgnut 11. februara prošle godine, prenosi Tanjug.

Novi ustav

To znači da bi se ponovo moglo suditi i Mubaraku, koji je u junu osuđen na doživotnu kaznu zatvora jer nije spriječio ubistva demonstranata tokom pobune protiv njegovog režima, piše Reuters.

Mursi je u četvrtak naložio da nijedan pravosudni organ ne može raspustiti Parlament, u kojem dominiraju islamisti, a koja piše novi ustav.

Skupština je na meti kritika sekularne opozicije, jer u njoj nisu zastupljeni svi segmenti raznolikog egipatskog društva.

Ovi potezi će, ocjenjuje AFP, dodatno pogoršati odnose predsjednika sa sudskim vlastima.

Jedan od lidera egipatske opozicije Mohamed al-Baradei rekao je da je predsjednik ovim odlukama “uzurpirao sva državna ovlaštenja i proglasio se novim egipatskim faraonom”, kao i da to predstavlja “veliki udarac za revoluciju, koji bi mogao imati teške posljedice”.

Izvor: Al Jazeera i agencije