Mursi uložio žalbu na smrtnu presudu

Mursi, prvi demokratski izabran predsjednik Egipta kojeg je vojska svrgnula 2013. godine, osuđen je na smrt što je izazvalo međunarodne kritike (Reuters)

Odbrana svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija uložila je žalbu na presude na smrt i doživotni zatvor za bivšeg lidera zemlje, saopćili su njegovi advokati.  

“Uložili smo žalbu najvišem sudu za sve osuđene zatvorenike, uključujući Mursija”, rekao je njegov advokat Abdel Moneim Abdel Maqsud za agenciju AFP.

Mursi, prvi demokratski izabran predsjednik Egipta kojeg je vojska svrgnula 2013. godine, prvo je osuđen na smrt u maju zbog masovnog bjega iz zatvora tokom ustanka protiv Hosnija Mubaraka iz 2011. godine, te na doživotni zatvor zbog optužbi za špijunažu.

Ranije ovog mjeseca, Mursi, koji se nalazi u zavoru od 2013, kazao je sudu da je prestao jesti zbog straha za svoj život.

Međunarodne osude

Mursi je također pozvao sud da mu osigura pristup doktorima, rekavši da ima zabrinjavajuće nizak nivo šećera u krvi.

Egipat je bio na meti međunarodnih osuda nakon smrtne presude Mursiju, a SAD je proces nazvao “politički motiviranim”.

Zabrinutost je izrazio i generalni sekretar UN-a Ban Ki moon, te turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je slučaj opisao kao “masakr zakona i osnovnih prava”.

Nakon Mursijevog svrgavanja, stotine pripadnika Muslimanske braće također je osuđeno na smrt.

Izvor: Al Jazeera i agencije