Mursijeve pristalice osuđene na smrt

Osuđeni mogu uložiti žalbu na presudu (EPA)

Egipatski sud osudio je na smrt 22 pristalice svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija zbog napada na policijsku stanicu u kojem je ubijen jedan oficir.

Napad na grad Kerdasu, na periferiji Kaira 3. jula 2013. godine, desio se istog dana kada je načelnik Generalštaba vojske Abdel-Fattah al-Sisi, sadašnji predsjednik, najavio svrgavanje Mursija, prenio je AFP.

Od njegovog svrgavanja, vlasti su zabranile Mursijev pokret Muslimanska braća, a najmanje 1.400 pristalica pokreta je ubijeno, prenosi Tanjug.

Stotine su osuđene na smrt, a hiljade završile u zatvoru, poslije brzih i masovnih suđenja, koje su kritizirale grupe za zaštitu ljudskih prava.

Odluka muftije

Smrtne kazne su predočene Vrhovnom muftiji, kao najvišem muslimanskom vjerskom autoritetu u zemlji, koji treba da odluči da li će smrtna kazna biti provedena.

Odluka muftije nije pravno obavezujuća, ali prema egipatskom zakonu, sudije moraju tražiti mišljenje religijskih vođa za svaku smrtnu kaznu.

Muftija treba objaviti odluku o presudi 20. aprila, a optuženi se mogu žaliti.

Egipatski sud je u februaru potvrdio smrtne kazne za 183 muškaraca, osuđena za ubistva 13 policajaca u napadu na Kerdasu u augustu 2013. godine.

Taj napad se desio istog dana kada su snage sigurnosti ubile stotine demonstranata u sukobima, kao i one u dva masovna protestna kampa u Kairu koja su pružala podršku Mursiju.

Izvor: Agencije