Mursiju potvrđena doživotna kazna

Mursiju je istovremeno poništena presuda na 15 godina zatvora po optužnici za krađu dokumenata (AP)

Vrhovni egipatski sud potvrdio je doživotnu zatvorsku kaznu za zbačenog predsjednika te države Muhameda Mursija u slučaju koji se odnosi na otkrivanje državnih tajni Kataru, saopćeno je iz kabineta sudstva.

Presudom Kasacionog suda, koja je konačna, poništena je presuda na 15 godina zatvora za Mursija po optužnici za krađu dokumenata, prenosi AFP.

Međutim, sud je potvrdio doživotnu kaznu po optužnici za vođenje ilegalne organizacije, rekao je njegov advokat Abdel-Monem Abdel-Maqsoud za francusku agenciju.

Presuda je donesena nakon što su advokati podnijeli žalbu na prvobitnu presudu u 2016. godini.

Blokada Katara

Sud je također potvrdio smrtne kazne za još tri optužena, jednu doživotnu kaznu i jednu kaznu od 15 godina.

Suđenje je bilo pokrenuto zbog optužbi da su okrivljeni otkrili državne tajne Kataru, savezniku Mursijeve vlade koja ne prihvata njegovo rušenje od strane vojske 2013. godine.

Egipat je jedna od četiri arapske države u saudijskom bloku koji je 5. juna prekinuo odnose s Dohom, optužujući ju da podržava militantne grupe i surađuje s Iranom, njihovim regionalnim rivalom. Katar je te optužbe odbacio kao neosnovane.

Mursi je bio demokratski izabran za predsjednika države poslije protesta 2011. godine, ali je zbačen sa vlasti i uhapšen sredinom 2013. kada je na vlast došao Abdul Fattah al-Sisi.

Izvor: Agencije