Musa: Ne bojimo se Amerikanaca, idemo po zlato

Džanan Musa: 'Podrška nam je potrebna na svakom koraku' (Arhiva)

Piše: Muhamed Bikić

Dvije test-utakmice protiv reprezentacije Španije bosanskohercegovačkim mladim košarkašima, aktuelnim prvacima Evrope, bile su posljednja provjera pred nastupajuće Svjetsko prvenstvo u Španiji.

U Sarajevu je slavila Španija, a u Vitezu Bosna i Hercegovina.

Kao što se očekivalo, najbolji u redovima bh. kadetske selekcije bio je kapiten Džanan Musa, trenutno najbolji mladi košarkaš Evrope.

“Odlične provjere u ovim pripremama za nastupajuće Svjetsko prvenstvo. Podrška nam je potrebna na svakom koraku, veoma nam je važna, kao u slučaju ovih utakmica, jer će novac od prodaje ulaznica našoj reprezentaciji omogućiti da ode na SP”, kaže Musa, koji je još na početku priprema pozvao sve da reprezentaciji osiguraju mir pred nastupe u Španiji.

“Naravno, novinari su uvijek tu, i trebaju da budu. Mi smo otišli u miru na Evropsko prvenstvo i vratili se sa zlatnom medaljom. Jednostavno, ne želimo da taj put mijenjamo. Mi i selektor Josip Pandža nemamo ništa protiv novinara. Uvijek vam stojimo na raspolaganju, što se tiče svih informacija, kao i što se vidi na svim konferencijama za novinare. No, mi jednostavno najbolje radimo u miru, kada nas niko ne ometa. Idemo na treninge bez ikakvih izjava, također se vraćamo sa treninga bez izjava. Mislim da je to ispravno. Zamolio bih samo malo strpljenja, pa će biti izjava kada osvojimo i Svjetsko prvenstvo.”

Favoriti BiH, SAD, Kanada

Bosanskohercegovačka javnost očekuje lijepe vijesti iz Španije, kao što su bile iz Litvanije prošle godine. No, Musi i ostalim zlatnim momcima bit će mnogo teže doći do svjetskog trona.

“Idemo u Španiju u sasvim drugoj ulozi. Naravno da nas ubrajaju među favorite, uz SAD i Kanadu. Mislim da svi imaju veliki, preveliki respekt prema Americi, ali to je sasvim nepotrebno. Na terenu, na početku susreta, je 0:0. Ne počinju oni sa vodstvom od 30 razlike, pa da su u nekoj prednosti. Uz bosanski mentalitet i inat, imat ćemo im šta pokazati na SP-u ukoliko se susretnemo.”

Amar Barukčija, Sani Čampara, Emir Čerkezović, Džanan Musa, Lazar Mutić, Vedran Mirković, Emir Bačvić, Aljoša Janković, Miladin Vlačić, Adi Alikadić, Srđan Kočić i Drago Cvitanović branit će boje Bosne i Hercegovine u Španiji.

Nažalost, zbog povrede neće biti Njegoša Sikiraša, jednog od nosilaca igre.

“To je sjajan momak, koji bi sve dao da igra na SP-u. No, zdravlje je na prvom mjestu. Je li bolje da sada igra, pa da ne igra narednih 15 godina? Najbitnije mu je sada da zaliječi koljeno i ja stojim iza njega u svakom trenutku. Iako je to veliki hendikep, mislim da neće umanjiti naš rezultat. Ponavljam, idemo na iste ciljeve kao i s našim Sikirašem.”

Mnogo se “prašine” podiglo oko posljednjih nastupa Sikiraša za njegov klub u Italiji.

Pojavile su se spekulacije o tome hoće li i dalje Sikiraš igrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

“Dio nas – Njegoš Sikiraš!”, kratko je poručio Musa.

Nasljednik Dražena Petrovića

Mnoge zanima hoće li i u budućnosti ova zlatna bh. generacija ostati na okupu.

“Mislim da će generacija ostati zajedno. Nema kraja ovoj generaciji. Uz Mirzu Teletovića i Jusufa Nurkića, uz nove naraštaje, mislim da će to biti posebna era bh. košarke za godinu-dvije… Ko je pravi patriota, mislim da će, uz sve prepreke, ostati uz reprezentaciju. Lično, mene ne bi ništa navelo, nikakve pare, nikakvi uslovi, da igram za neku drugu reprezentaciju. Poseban je osjećaj kada naša himna zasvira i ja stojim mirno. Ne bih nikada mogao da zamislim neku drugu himnu, zastavu, osim naše Bosne i Hercegovine.”

Kad je riječ o klupskom statusu, Musa je i dalje prvotimac Cedevite iz Zagreba.

“U Zagrebu mi je nevjerovatno dobro. Mislim da mi ni u jednoj evropskoj ekipi ne bi bilo ovako dobro kao što je u Cedeviti. Dali su mi veliku slobodu, igrajući i za juniorski i za seniorski tim. U narednoj sezoni bit ću jedan od nosilaca igre i za seniorski tim. U Cedeviti imaju sjajan sistem, forsirajući mlade igrače. Mislim da ću u naredne dvije-tri godine osvojiti sve što se može osvojiti, a ja ću sve više i više napredovati. A sljedeća stanica će biti NBA liga.”

Boraveći u Zagrebu, Musa je imao priliku upoznati Biseru Petrović, majku legendarnog hrvatskog košarkaša Dražena Petrovića, a upravo bh. košarkaša već sada mnogi smatraju njegovim nasljednikom.

Nesuđeni nogometaš

“Sigurno, kada gledate u Zagreb, kada gledate košarku uopće na ovim prostorima, prvo što se sjetite je legendarnog Dražena Petrovića. Upravo u Zagrebu sam doživio poseban trenutak, kada mi je Draženova mama poklonila njegovu loptu. To je bilo nešto posebno. Možda od najposebnijih trenutaka u mom životu, jer je Dražen bio i ostao legenda, ne samo na našim, nego na svjetskim prostorima. I mislim da ne bi bio niko sretniji od mene kada bih krenuo njegovim stopama u životu i napravio takvu sjajnu karijeru.”

Džanan Musa je rođen 8. maja 1999. godine u Bihaću.

Nesuđeni je nogometaš, jer ga je visina usmjerila ka košarci, koju je počeo igrati sa sedam godina.

Ubrzo je pokazao raskošni talent u KK XXL Bosna Bihać i sa 12 godina preselio u Sarajevo u KK Koš.

U decembru 2014. godine prelazi u Cedevitu.

Za Zagrepčane je debitirao 4. oktobra 2015. godine u ABA ligi protiv Sutjeske i za sedam minuta postigao dva poena.

Debi u Euroligi upisao je 11 dana kasnije protiv Olympiakosa i za pet minuta postigao četiri poena.

U dresu Bosne i Hercegovine nastupao je na Evropskom kadetskom prvenstvu augusta 2014. godine u Latviji.

Zlato u Litvaniji

Mada je bio godinu mlađi od ostalih igrača, bio je prvi strijelac Prvenstva s prosjekom od 23 poena po utakmici te 6,3 skoka i 3,3 asistencije.

Bosanskohercegovački kadeti su na tom EP-u završili na osmom mjestu.

S kadetskom reprezentacijom Bosne i Hercegovine učestvovao je i na EP-u održanom u augustu 2015. godine u Litvaniji.

Na putu do finala reprezentacija Bosne i Hercegovina pobijedila je Španiju, Njemačku, Hrvatsku, Francusku, Italiju i Srbiju, dok je poražena od Finske i Crne Gore.

Pobjedom protiv Španije u polufinalu napravljeno je veliko iznenađenje, da bi u finalnom dvoboju protiv domaće Litvanije proslavljena pobjeda za historijski uspjeh bh. košarke.

Izvor: Al Jazeera