Musemićev povratak na kormilo Sarajeva

Husref Musemić je novi trener Nogometnog kluba Sarajevo. Nakon ostavke dosadašnjeg trenera Dragana Jovića, klupska Uprava je brzo reagirala i vratila trofejnog stručnjaka koji je sa klubom koji nosi ime glavnog grada Bosne i Hercegovine, prije šest godina godina, osvojio posljednju titulu prvaka države.

Musemić je sa Sarajevom potpisao ugovor na dvije i pol godine, a ovim potezom je ispunjena želja navijača bordo tima.

U prvom obraćanju novinarima u srijedu, istakao je zadovoljstvo što će ponovo voditi Sarajevo koje ove sezone želi naslov prvaka.

„Ponovo sam tu, malo više godina, malo više sijedih i malo više pameti. Zadovoljstvo je voditi Sarajevo, čast je voditi Sarajevo, ali i velika obaveza voditi ovaj klub. Ako želite voditi veliki klub, koji ima velike ambicije, morate se i nositi sa pritiskom koji slijedi, kako na vas, tako i na one koji rade sa vama“, rekao je.

Najveći dio igračke karijere Musemić je proveo u Sarajevu, a nosio je i dres beogradske Crvene zvezde, škotskog Heartsa i holandskog Twentea. Kao trener, osim tima sa Koševa, vodio je Đerzelez Zenicu, Čelik i Olimpik.

Veliki pritisak

Neriješen rezultat protiv Gradine, najslabije ekipe u bh. ligi, potakao je dojučerašnjeg trenera Sarajeva Dragana Jovića na ostavku. Licitiralo se sa imenima njegovih potencijalnih nasljednika, no čini se kako je zapravo Musemić sve vrijeme bio prva meta.

„Bilo je dosta kandidata, ali nakon duboke i dugotrajne analize, shvatili smo da je Husref Musemić jedini pravi izbor koji može da vodi Sarajevo na putu na titulu“, kazao je predsjednik kluba Alen Hujić.

Bez obzira na veliki pritisak javnosti i medija, novi trener tvrdi da može nositi teško breme velikih očekivanja.

„Bilo ko da sjedi ovdje, da je (Jose) Mourinho, ne može obećati da će pobijediti sve utakmice. Bio bih presretan da je tako. Pokušat ćemo izvući maksimum iz ove ekipe. Evidentno je da je raspored na papiru kakav je, ali šta se može. Bio je dobar raspored jesenas, ali to je nogomet, nepredvidiv sport i ne može se ništa planirati“, rekao je.

Sarajevo će nakon prvenstvene pauze zbog kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, prvu utakmicu igrati protiv bivšeg Musemićevog kluba, Olimpica.

Izvor: Al Jazeera