Musić: Zatvorena su nam vrata institucija u Prijedoru

Prijedor je grad u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine u koji se vratio najveći broj povratnika. No, to je i grad s najbrojnijom dijasporom koja se vraća kući u sezoni godišnjih odmora. U to vrijeme, ranije je bilo incidenata. No, posljednjih godina sve ih je manje.

Čaršijska džamija u Prijedoru je nacionalni spomenik kulture Bosne i Hercegovine. Nalazi se u samom centru grada u pješačkoj zoni. Proteklih godina je nekoliko puta bila meta napada. Kamenicama su razbijani prozori, ometani su vjerski obredi.

Imam u ovoj džamiji, Husein Velić, kaže da se situacija u posljednje vrijeme značajno poboljšala i gotovo da incidenata nema, ali ipak skreće pažnju da bošnjačka povratnička populacija nije u ravnopravnom položaju sa većinskim srpskim stanovništvom.

“Isticanje zastava i simbola je nešto zbog čega smo prošle godine imali različitih incidenata i problema. Ne smije biti problem državna zastava u svatovima. To je stvar cjelokupnog društva, stvar politike i lokalne vlasti da ustroji zakone, da budu pravedni za sve građane”, kaže Velić.

Tokom ljeta prošle godine zabilježen je incident u kome su napadnuti mladići bošnjačke nacionalnosti. Taj napad okarakterisan je kao međunacionalni sukob zbog pogrdnih riječi koje su napadači uputili. Međutim, u Centru javne bezbjednosti kažu da je to bio izolovan slučaj koji je adekvatno procesuiran.

“Svi učesnici u događajima koji su počinili nezakonite radnje su identifikovani i protiv njih su podnesene adekvatne prijave, ili zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka. To su izolovani incidenti koji nisu u značajnijoj mjeri narušili javnu bezbjednost grada Prijedora”, rekao je Stevo Tomčić, zamjenik načelnika Centra javne bezbjednosti.

Izolacija povratnika

„Incidenti i fizički napadi na ulicama Prijedora su sve ređi. Ali ono na šta skreće pažnju povratnička populacija je, da problem više nije na ulicama, već unutar gradskih institucija“, javlja reporterka Al Jazeere Natalija Lučić.

Tog je mišljenja i Sudbin Musić, aktivista i povratnik u Prijedor. Skreće pažnju da posljednjih godina vlast vrši neku vrstu nasilja nad povratničkom populacijom time što im zatvara vrata gradskih institucija.

“Za mandata gradonačelnika Marka Pavića niko od Bošnjaka nije zaposlen, tu je policija, tu je muzej, imamo Pošte Srpske, tu nemamo nažalost zaposlenih povratnika, a i kroz budžetska davanja… mi nemamo tu puno šta da tražimo”, kaže Musić.

Ipak, tvrdi da je važno u takvoj sredini napraviti jako bitnu razliku.

“Ja pravim razliku između običnih građana i javne politike. Mi imamo ovdje jednu strahovladu. Nažalost mi smo posljednjih 18 godina bili prepušteni sami sebi, pomoć je bila neznatna. I taj osjećaj prepuštenosti samima sebi zaista razara. Ali, taj osjećaj – biti kod kuće i biti svoj na svome je jači od bilo čega”, kaže Musić.

Upravo zbog tog osjećaja povratnici se iznova vraćaju u ovaj grad i iz njega ponovo odlaze u inostranstvo kada ne mogu da se bore sa vjetrenjačama. A gradska vlast čak ne želi ni da govori o ovoj temi, uprkos upitima i insistiranju.

Izvor: Al Jazeera