Musk pregovara sa Saudijcima o otkupu dionica Tesle

Nastavljam pregovarati sa saudijskim fondom, a pregovaram i s brojnim drugim investitorima, potvrdio je Elon Musk (EPA)

Elon Musk, glavni izvršni direktor tvrtke za proizvodnju električnih automobila Tesla, potvrdio je da pregovara s javnim investicijskim fondom Saudijske Arabije i drugim potencijalnim ulagačima o planu privatizacije svoje tvrtke, prenosi Reuters.

Priopćenje, objavljeno na blogu Teslinih službenih stranica, dolazi šest dana nakon što je Musk šokirao investitore postom na Twitteru u kojem je kazao kako razmišlja o skidanju Tesle s burze, dodajući kako će dioničarima biti ponuđeno 420 dolara po dionici i da je financiranje “osigurano”.

Muskov prošlotjedni post na Twitteru je pod istragom Američke komisije za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima, javlja Wall Street Journal, te je predmet tužbi koje su pokrenuli investitori.

Rasprava o svim detaljima plana

Wall Street Journal izražava skepsu povodom Muskove mogućnosti provedbe onog što bi moglo biti najveća takva transakcija u povijesti, vrijedna 72 milijarde dolara.

Musk očekuje da će dvije trećine Teslinih dioničara ostati vlasnici u privatnoj kompaniji, te dodao kako o svome prijedlogu pregovora s glavnim dioničarima.

Rekao je kako bi većina kapitala za taj potez dolazila od dionica i kako ne bi bilo “mudro” kompaniju opteretiti dodatnim dugom.

“Raspravljati o svim detaljima plana, uključujući izvore i način financiranja, trenutno je preuranjeno”, rekao je Musk.

Nastavak pregovora

“Napustio sam sastanak 31. srpnja, a da nisam tražio odgovor na pitanje može li posao sa saudijskim fondom biti zaključen i s uvjerenjem kako je to samo stvar pokretanja procesa. Zato sam u objavi 7. kolovoza naveo da je financiranje otkupa dionica osigurano”, dodao je.

Po njegovim riječima, koje prenosi Reuters, izvršni direktor saudijskog javnog fonda izrazio je podršku planu ta najavio nastavak postupka dubinske analize tvrtke.

“Nastavljam pregovarati sa saudijskim fondom te također pregovaram s brojnim drugim investitorima, a to je nešto što sam oduvijek planirao učiniti jer želim da Tesla nastavi imati široku bazu investitora”, rekao je Musk.

Izvor: Agencije