‘Muškarci ne plaču’ pobjednik Zagreb Film Festivala

Alen Drljević
Žiri je obrazložio kako je film Alena Drljevića moćan, hrabar i relevantan, fenomenalnih glumačkih i režijskih vještina (EPA)

Bosanskohercegovački film Muškarci ne plaču redatelja Alena Drljevića proglašen je najboljim dugometražnim filmom 15. Zagreb Film Festivala, koji je zatvoren u subotu navečer.

Uz obrazloženje žirija se kaže kako se radi o moćnom, hrabrom i relevantnom filmu, fenomenalnih glumačkih i režijskih vještina, pa je film Muškarci ne plaču dobio nagradu Zlatna kolica za najbolji dugometražni film.

Drljevićev dugometražni prvijenac o veteranima zaraćenih vojski koji dugo nakon rata pokušavaju zaliječiti stare rane, nagrađen je kao “film je koji sugerira nužnost komunikacije kao puta do iscjeljenja, ali i izbjegavanja mržnje i sukoba”.

Vraćanje počecima

Posebno priznanje u ovoj kategoriji dodijeljeno je francuskom filmu Parižanka Leonor Serraille.

Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film osvojio je mađarski film Brucoši Gyorgya Mor Karpatija, dok je posebnim priznanjem nagrađen britanski film Hvala Bogu da smo Britanci Seana Dunna, priopćeno je iz Press-službe ZFF-a, kako prenosi Fena.

Najboljim naslovom u programu “Kockice” proglašen je film Čistačica Matije Vukšića, a posebno priznanje primio je film Jakova Nole Kontraofenziva.

U natjecateljskom programu “Ponovno s nama” Zlatni bicikl za najbolji film kao i ove godine uvedenu Nagradu riječke publike osvojio je film Bez ljubavi Andreja Zvjaginceva, a posebno priznanje u ovoj kategoriji osvojio je slovenski film Sasvim obična obitelj Jana Cvitkoviča.

Nakon dodjele nagrada pobjedničkim filmovima uslijedila je projekcija filma Žaba, poslije koje je zagrebačku publiku s pozornice pozdravila mnogobrojna filmska ekipa predvođena redateljem Elmirom Jukićem i glumcem Emirom Hadžihafizbegovićem.

Prijekcije i u nedjelju

Ovom projekcijom ZFF se na neki način vratio svojim počecima jer je riječ o prvom filmu snimljenom nakon sudjelovanja na radionici ZFF-a “Moj prvi scenarij” u sklopu programa “Industrija”.

Žaba je ekranizacija kultne kazališne drame hrvatskog pisca i dramaturga Dubravka Mihanovića i Jukićevo debitantsko ostvarenje koje je ovo ljeto na Sarajevo Film Festivalu osvojilo Nagradu publike s iznimno visokom ocjenom.

Premda je festival svečanom subotnjom ceremonijom i službeno zatvoren, posjetitelji filmove mogu gledati i u nedjelju.

Izvor: Agencije