Muslimani Indonezije: ISIL nije islam

Muslimani Indonezije okupili su se u Jakarti kako bi osudili napade grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL). Povod okupljanja je ovosedmični napad u glavnom gradu ove zemlje, u kojem je poginulo osam osoba.

Između ostalog, poručeno je da je učenje i upražnjavanje islama kroz terorizam zapravo u potpunoj suprotnosti sa vrijednostima ove religije.  

“ISIL ne predstavlja islam. Oni pokušavaju iskoristiti islam za lažni identitet i vlastitu korist. Naš poslanik Muhammed nas ne uči da se za vrijednosti islama bori na ovakav način”, kaže Rizal Pahlevi, organizator skupa.

“Često se iz nemuslimanskog svijeta može čuti da muslimani stoje iza ovakvih napada. Napad koji se dogodio nije islamski, nije u duhu islama, ali se čini da veliki dio svijeta misli da je to tako”, kaže Ronny Sianturi, učesnik demonstracija.

Policijska akcija

Vjerske duhovne vođe u Jakarti tvrde da su socijalno i ekonomski nerazvijene sredine u Indoneziji najpogodnije tlo za regrutiranje osoba u ISIL.

“Ne postoji takva stvar kao što je nasilje u islamskom učenju. Mislim da  su napadači ljudi koji su bez posla ili imaju ekonomskih problema i kao takvi  vrlo lako bivaju privučeni u ovaj pokret i čine zlo”, ističe Mosquegoer Nursalim, imam džamije u Jakarti.

Policija je identificirala Bahrun Naima, osobu sa sjedištem u Siriji kao organizatora napada, a kao motiv navode njegovu težnju da se ovim činom nametne kao vođa grupe ISIL u Indoneziji.

Uhapšeno je najmanje dvanaest osoba osumnjičenih da su organizirale napad, a prema policijskim tvrdnjama postoji velika vjerovatnoća od nastavka napada u Indoneziji te formiranja regionalne grupe ISIL, koja bi osim Indonezije obuhvaćala Filipine i Maleziju.

Izvor: Al Jazeera