Muslimani na udaru Jorkširske brigade

Džamije su, kao i bogomolje bilo koje vjerske zajednice, apolitične (Wikipedia)

Piše: Muhammad Abdul-Bari

Dok stari ratnici krajnje desnice, kao što su Britanska nacionalna stranka i Engleska odbrambena liga, polako gube zamah u posljednje vrijeme, njihova nova inkarnacija, relativno nova grupa koja nosi naziv Britain First, sada pokazuje zube i mišiće muslimanskoj manjini u Velikoj Britaniji.

To je mala grupa, ali je nasilna i doima se većom nego što jeste, jer je veoma prisutna na društvenim medijima. Članovi ovi grupe nedavno su se okomili na džamije širom države.

Njihova filmska ekipa pravi kratke videosnimke svojih “osvajanja” i postavlja ih na platforme društvenih medija da bi postigli maksimalan učinak.

‘Jorkširska brigada je konačno ovdje i počela je djelovati u gradu s najviše muslimana u Yorkshireu.’

Prvi njihov “poduhvat” desio se u Bradford Cityju u maju. Njihovi članovi, od kojih su neki nosili uniforme, organizirali su proteste ispred 10 bogomolja u centru grada i dijelili primjerke Biblije ispred džamija. Na Facebook stranicu svoje grupe postavili su sljedeću izjavu: “Ovo je prva od brojnih ovakvih operacija koje ćemo izvoditi po cijelom Yorkshireu protiv islama. Jorkširska brigada je konačno ovdje i počela je djelovati u gradu s najviše muslimana u Yorkshireu.”

Najnoviju invaziju su izveli u samom srcu britanske muslimanske zajednice, u londonskom East Endu – džamiji u istočnom Londonu, najvećoj i najstarijoj džamiji u Velikoj Britaniji (napravljena je 1910. godine). Devetnaestog maja u podne četiri uniformirana člana ove grupe ušla su u džamiju, nakon što su parkirali automobil na mjestu na kojem je parkiranje zabranjeno. Zanemarili su znak na kojem se traži od posjetitelja džamije da izuju obuću i prošli kroz hodnik zastrt tepihom gdje se vjernici mole, pri tome dijeleći letke i primjerak Biblije. U ovoj džamiji su naišli na miran, dostojanstven i profesionalan pristup, a džamija u istočnom Londonu je ubrzo na društvenim medijima objavila da je “invazija” bila neuspješna.

‘Invazija’ na džamiju

Ovakvo ponašanje grupe Britain First je za mnoge pripadnike kongregacije bilo apsurdno – džamija u istočnom Londonu je gotovo svakodnevno radila s drugim vjerskim grupama, uključujući kršćane. Ova džamija, pored koje je sinagoga i koja ima odlične odnose sa svim međuvjerskim grupama, ima jedinstvenu poziciju u londonskom East Endu. Prethodna posjeta članova grupe Britain First, u okviru njihove pogrešno nazvane “kršćanske patrole”, i nedavna “invazija” – samo su donijele pometnju i razdraženost.

Grupa Britain First pojavila se u novembru 2011. godine. Pokrenuli su je aktivisti povezani s Britanskom nacionalnom strankom da zaštite “britanski i kršćanski moral”, ali njihovo očito skrnavljenje bogomolje u koju su ušli u čizmama u potpunoj je suprotnosti s kršćanskim učenjima. Oni demoniziraju cijelu muslimansku zajednicu zbog perverzne grupe trgovaca bijelim robljem iz Rochdalea i ubistva vojnika Lee Rigbyja. Rigbyjeva majka je optužila ultradesnicu da se bogati na osnovu ljudske nesreće.

Ukoliko je glavni cilj grupe Britain First da isprovocira muslimansku mladež, onda su pogriješili; velika većina mladih muslimana ne da se lako isprovocirati.

Džamije, kao i bogomolje bilo koje vjerske zajednice, apolitične su; većina džamija se u prvim redovima bori za rješenje društvenih problema i duhovne praznine u našem sve više komercijaliziranom društvu. Mnogi organiziraju dane otvorenih vrata za nove posjetitelje, s obilaskom uz pratnju vodiča, i imaju svoj vjerski bonton. Ukoliko je glavni cilj grupe Britain First da isprovocira muslimansku mladež, onda su pogriješili; velika većina mladih muslimana (osim malog broja sebičnih rubnih elemenata, poput grupe Muhajiroun) ne da se lako isprovocirati. Mladi pripadnici britanske muslimanske zajednice ponijeli su se besprijekorno za vrijeme nereda u Engleskoj 2011. godine, gdje su pljačka i zločini u Londonu doveli do zastoja u nekim gradovima u unutrašnjosti.

Problem i za policiju

Međutim, Britain First, koji postaje sve bahatiji, ometa rad nekih džamija, a također predstavlja problem za britansku policiju. Oni bi mogli biti gomila opasnih drznika koja bi mogla pokrenuti lančanu reakciju protuudara i kontrareakcija, što vjerovatno i žele. Svi trebamo biti na oprezu.

Neprimjereno prisustvo grupe Britain First ima potencijal da naruši mir u džamijama, u kojima ne postoje ni navika ni sredstva da se upošljava dodatno osoblje koje bi se njima bavilo.

Džamije su otvorene bogomolje u koje je svako dobrodošao. Neprimjereno prisustvo grupe Britain First ima potencijal da naruši mir u džamijama, u kojima ne postoje ni navika ni sredstva da se upošljava dodatno osoblje koje bi se njima bavilo; kreiranje sigurnosnog geta protivno je svrsi mjesta za molitvu.

Muslimanska zajednica i antifašističke grupe čekaju da vide kako će naši politički lideri i medijski kolumnisti odgovoriti na ovu novu prijetnju. Neki od njih ne trate vrijeme na demoniziranje svih muslimana zbog postupaka njih nekoliko.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera