Muslimani obilježavaju Kurban-bajram

Muslimanski vjernici širom svijeta, pa tako i u regiji, proslavljaju danas jedan od svojih najsvetijih i najznačajnijih praznika uz prinošenje žrtve – Kurban-bajram.

Središnja bajramska svečanost na području Islamske zajednice u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a Bajram namaz je imamio i bajramsku poruku uputio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

„U ime vjere treba se odmaknuti od oholih i umišljenih, od imitatora i neznalica koji drže da su vlasnici duhovnih istina“, poručio je u bajramskoj čestitci Kavazović.

Podsjetio je i kako je „svijet kojeg poznajemo izgrađen na temeljima vjere“.

„To su temelji koji traže od nas da discipliniramo sami sebe, da očistimo svoju dušu, da oplemenimo svoje srce uzvišenim principima velikodušnosti, ljubavi, bratstva, milosrđa, praštanja i poštivanja drugih“, poručio je Kavazović.

Tradicionalnim pozdravom „Bajram Šerif Mubarek Olsun“ poželio je dobro, mir i sreću muslimanima u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i bošnjačkoj dijaspori.

Svečano u svim zemljama regije

Jedan od najvećih muslimanskih praznika Kurban-bajram, počeo je danas i traje četiri dana. U Beogradu je Bajram-namaz održan u Bajrakli džamiji u kojoj, prema napisima agencija, nije bilo dovoljno mjesta za sve one koji su došli da klanjaju.

„Ovo je i naš grad i smatramo da imamo puno pravo da imamo novu džamiju. Kada bi vas bilo ovoliko kao na Bajram, brzo bismo rešili taj problem“, poručio je muftija beogradski Mustafa Jusufspahić.

Bajram-namaz klanjan je i na području Sandžaka, gdje uglavnom žive Bošnjaci, kao i u Preševskoj dolini gdje su nastanjeni Albanci.

I u džamijama širom Makedonije jutros je klanjan Bajram-namaz, a središnja manifestacija održana je u Mustafa-pašinoj džamiji u Skoplju, gdje su polaznici Isa Begove medrese i Islamskog fakulteta priredili svečani program učenja ilahija na albanskom, turskom i bosanskom jeziku.

Središnja manifestacija u povodu početka Kurban-bajrama, kojoj je prisustvovalo najmanje 800 vjernika, održana je i u džamiji Sultan Mehmet-Fatih u Prištini.

I u mesdžidu Ferhat-pašine džamije, kao i ostalim džamijama na području banjalučkog muftiluka, uz prisustvo velikog broja vjernika, jutros je klanjan bajram-namaz, kojim su muslimani počeli obilježavanje Kurban-bajrama.

Zagrebačka džamija ove godine za Kurban-bajram bila je prepuna vjernika, koji su namaz klanjali i u hodniku i pomoćnim prostorijama Islamskog centra.

Središnja i najbrojnija svečanost Kurban-bajrama u Hrvatskoj ove godine održana je prvi put u riječkoj džamiji gdje je svečanost predvodio muftija Aziz ef. Hasanović.

Praznik uz prinošenje žrtve

Sama riječ kurban, u širem smislu, predstavlja žrtvu i ono što se žrtvuje, a u užem vjerskom smislu, uobičajenom kod bh. i mnogih drugih muslimana u svijetu, kurban označava brava ili goveče, koje se žrtvuje po propisima vjere u danima Kurban-bajrama.

To žrtvovanje, odnosno prinošenje kurbana, u islamu je vjerska dužnost, a ima i izrazitu socijalnu dimenziju jer se kurbansko meso ne može prodati, nego se dijeli rodbini, prijateljima i siromašnima, dok se dio može zadržati za potrebe svoje obitelji.

Muslimani na Balkanu, prema tradiciji, nakon klanjanja bajram-namaza, koje počinje 45 minuta nakon izlaska sunca, pristupaju obredu žrtvovanja kurbana i taj se obred može vršiti sve do ikindije-namaza trećeg dana Bajrama.

Od kurbanskog mesa se pripremaju tradicionalna jela koja će biti na trpezi za bajramski ručak.

Tokom dana, muškarci odlaze na čestitanje Bajrama roditeljima, obitelji, prijateljima, na mezarja, a žene dočekuju one koji će doći u bajramsku posjetu.

Bajram je praznik duhovne radosti i mira, obiteljskog zajedništva, rodbinskog druženja i međususjedskog razumijevanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije