Muslimani obilježavaju Kurban-bajram

Jutarnjim namazom u džamijama i vjerskim objektima širom regije i svijeta muslimani proslavljaju prvi dan, jednog od dva najveća blagdana u islamu, Kurban-bajram.

Središnja bajramska svečanost u BiH održana je u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Bajram-namaz predvodio je i bajramsku hutbu držao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je čestitao svim muslimanima regije i svijeta Kurban-bajram.

Po njemu, ljudima je općenito, a muslimanima posebno, potreban unutarnji dijalog, razgovor ravnopravnih i razumnih, a ne monolog i isključivost.

„Neka naša briga budu i naše komšije s kojima živimo, da njihova sreća bude i naša, te da njihova bol i tuga budu poziv da im priteknemo u pomoć“, rekao je Kavazović te istaknuo:

„Bosna je naša domovina i čuvajmo je. Niko neće našu muku živjeti i naše probleme rješavati, ako to ne učinimo sami. Vidjeli smo to mnogo puta. Zato pozivam muslimane, pravoslavce, katolike i Jevreje da složno radimo na podizanju naših porodica, odgajanju naše djece i čuvanju našeg zajedništva. Sklapajmo prijateljstva gdje god možemo“, poručio je Kavazović.

Prema njegovim riječima, ne postoji lak put u borbi za univerzalne vrijednosti i opstanak.

Hadž peti stub Islama

„Čuvajmo slobodu, sigurnost i dostojanstvo našeg naroda i naše islamske zajednice. Moramo osluškivati šta naši prijatelji govore, ali odluke moramo donositi sami, vođeni vlastitim iskustvom i ispravnim razumijevanjem našeg puta i naših interesa. Dani Kurban-bajrama su dani žrtve. U njegovim danima prisjećamo se svih žrtava koje smo podnosili i koje je podnio naš narod u prošlosti“, pojasnio je Kavazović.

Bajram-namaz klanjan je i u mesdžidu Ferhad-pašine džamije u Banjoj Luci.

„Svako od nas treba da žrtvuje dio svog imetka, truda, vremena, znanja, umijeća radi opšteg dobra“, rekao je u bajramskoj hutbi banjalučki muftija Osman ef. Kozlić, najavivši da će se sljedeći Bajram klanjati u obnovljenoj Ferhad-pašinoj džamiji.

Nakon 22 godine, otkako je u travnju 1992. godine zapaljena, minirana i porušena do temelja, u Carevoj džamiji u Foči stotinjak vjernika klanjalo je bajram-namaz, koji je predvodio goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

Bajram u regiji

U prepunoj zagrebačkoj džamiji Bajram-namaz predvodio je hafiz Aziz ef. Alili, dok je središnja bajramska svečanost održana u Islamskom centru u Rijeci gdje je bajram-namaz predvodio, bajramsku hutbu i poruku uputio predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Aziz ef. Hasanović.

Vjernicima je poručio kako „krik boli i velike patnje kroz koje prolaze stanovnici Iraka, Sirije i drugih zemalja ne mogu i ne smiju ostaviti ravnodušnim nijednog razumom obdarenog čovjeka na zemaljskoj kugli, poglavito muslimana u čije ime navodno netko provodi teror i zulum nad nevinim ljudima, ženama, djecom, paleći i uništavajući njihova vjekovna ognjišta“.

„Dignimo svoj glas protiv takvih postupaka, osudimo to najvećom osudom i recimo to nije islam i nitko i nigdje ne može i ne smije zloporabiti vjeru islam radeći takva zlodjela“, rekao je Hasanović.

Bajramski namaz u beogradskoj Bajrakli džamiji predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Adem ef. Zilkić, osudivši u svojoj poruci rasizam, nacionalizam, nacio-šovinizam i isticanje prednosti kao bilo kakvih razlika, osim bogobojaznosti i dobročinstva.

Govoreći o prizorima koji svakodnevno stižu iz Iraka, Sirije, Libije i Ukrajine, rekao je kako oni potvrđuju zlobu i ljudsku bezosjećajnost, a u kojima se najčešće zloupotrebljava vjera.

„Nema nijedan jedini tekst u islamu koji naređuje ubijanje nevinih muškaraca, žena i djece i uništavanje imovine. Ko god se poziva na islam, a to radi, osudite ga, a ako ste u mogućnosti spriječite ga“, rekao je Zilkić.

Poglavar Islamske zajednice u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru uputio je bajramsku poruku sa Arefata, tokom obavljanja hadžskih obreda.

“Braćo i sestre. Pravi musliman je onaj od čijeg su jezika i ruku sigurni drugi ljudi, kaže Muhammed s.a.v.s. Stoga, neka nam Bajram uljepšaju riječi i pružena ruka prema našim komšijama koji su najbolji svjedoci naše iskrenosti u vjeri”, navodi se u poruci Mevluda ef. Dudića, koja se završava bajramskom čestitkom “pripadnicima islama u Sandžaku, Vojvodini, Centralnoj Srbiji i Preševskoj dolini”.

Centralna bajramska svečanost ove Islamske zajednice održana je u Novom Pazaru, u džamiji El Džinan, gdje je namaz predvodio i bajramsku hutbu održao muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

Stanovnici Gaze Bajram dočekali u ruševinama

„Ovo su dani hadža. Sve razlike među hadžijama nestaju. Hadž ljude dovodi u isti ravan, one koji imaju i one koji nemaju, i bolesne i zdrave“, rekao je reisu-l-ulema Islamske zajednice Crne Gore Rifat ef. Fejzić u svom obraćanju vjernicima, okupljenima u podgoričkoj Osmanagića džamiji.

Centralna manifestacija povodom početka Kurban-bajrama održana je i u Sultan Mehmet-Fatihovoj džamiji u Prištini.

Dva miliona hadžija u Meki

Blizu dva milijuna hadžija koji su došli u Meku iz svih krajeva svijeta jutros su obavili bajram-namaz, kao i drugi muslimani u svijetu, čime je počelo slavlje i obilježavanje jednog od najznačajnijih blagdana za muslimane.

Kurban-bajram slavi se i u Siriji, međutim radost blagdana se ne osjeti kao što je to bio slučaj prije sukoba koji u ovoj zemlji traju već gotovo četiri godine.

U prvim satima Kurban-bajrama, snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu izvele su zračni napad na Halep.

Napad je trajao nekoliko sati, a korišten je i otrovni plin. Građani Sirije su, unatoč napadu, klanjali bajram-namaz u džamijama na sigurnijim područjima, a nakon toga je uslijedilo čestitanje i posjeta mezarima najbližihih.

Ulice su okićene zastavama „Slobodne Sirije“.

Kurban-bajram se proslavlja četiri dana i naziva se hadžijski jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće, koje je obaveza svakog muslimana bar jednom tokom života, ukoliko mu to financijske mogućnosti dozvoljavaju.

Praznik počinje dva mjeseca i deset dana poslije Ramazana, a prvi dan se određuje prema pojavljivanju Mladog mjeseca.

Nakon jutarnje molitve u džamijama, obilaze se groblja.

Tradicionalno se prinosi i žrtva ovna, a kurbansko meso se dijeli na tri dijela – jedan je namijenjen siromašnima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući.

Kurban-bajram i Yom Kippur istog dana

Muslimani u Jerusalemu okupili su se jutros u haremu džamije Al-Aksa na bajram-namaza.

Međutim, i židovski blagdan Yom Kippur (Dan pomirenja) ove godine se obilježava isti dan kada i muslimanski Kurban-bajram, a izraelske vlasti su donijele odluku o obustavi prometa na cestama i otkazivanju svih autobusnih, željezničkih i zračnih linija.

Židovsko vjerovanje kazuje da su svi poslovi, osim molitve, na dan Yom Kippura zabranjeni, što i jeste razlog za potez izraelske vlasti da obustavi javni promet i blokira glavne prometnice.

Židovi na Yom Kippur poste i suzdržavaju se svih aktivnosti, pa je na taj dan zabranjeno voziti auto, spremati hranu, imati spolne odnose, kupati se, obuvati kožnu obuću i raditi bilo što, osim molitve.

Unatoč obustavi prometa, bajram-namaz u haremu Al-Akse klanjale su desetine tisuća ljudi, nakon čega su prikupljali pomoć za Gazu.

Izraelska policija je navela da su poduzeli dodatne sigurnosne mjere kako bi svi Jevreji i muslimani mogli u miru proslavljati svoj blagdan.

Zbog izraelske zabrane otvaranja stočne tržnice i zabrane klanja životinja, Palestinci iz Jerusalema svoje kurbane mogu klati na Zapadnoj obali.

Najveći broj Paletinaca Jerusalema svoje kurbane je ostavila kod rodbine u susjednim Nablusu, Ramallahu, Betlehemu i Erihi.

Protesti u Egiptu

Nakon klanjanja bajram-namaza, danas je širom Egipta održano nekoliko prosvjeda protiv aktualne vlasti koja je na čelo države došla vojnim udarom, izvedenim prošle godine.

Alijansa protiv vojnog udara je prethodno pozvala građane Egipta da prvog dana Kurban-bajrama izađu na trgove i prosvjeduju protiv predsjednika Abdel Fattaha al-Sisija.

Nekoliko skupina prosvjednika okupilo se na egipatskim trgovima u blizini džamija u Kairu, Aleksandriji i Gizi i prosvjedovalo, zahtijevajući da se do idućeg Bajrama na čelo države vrati svrgnuti predsjednik Mohamed Morsi, te da se oslobode zatvoreni članovi Muslimanske braće.

 

 

Izvor: Agencije