Muslimani obilježavaju početak ramazana

Post tokom ramazana jedan je od pet stubova islama, zajedno sa izjavljivanjem vjere, svakodnevnim molitvama, dobročinstvom, te obavljanjem hadža (EPA)

Za milione muslimana širom svijeta danas počinje sveti mjesec ramazan, vrijeme obilježeno postom od zore do sumraka, molitvama i dobrim djelima. Vjerski lideri bliskoistočnih država objavili su kako je mladi mjesec viđen u nedjelju navečer. 

Indonezija, najnaseljenija muslimanska država, također je objavila kako će tamošnji muslimani danas postiti prvi dan, kao i muslimani u Singapuru, Jemenu, Libanu, Siriji, Kataru, Jordanu, Egiptu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Afganistanu te na palestinskim teritorijama, u evropskim i drugim državama širom svijeta.

Nakon ovih objava džemat u Tampi (američka savezna država Florida) je, također, objavio kako će njihovi vjernici danas postiti prvi dan ramazana.

Uočavanje mladog mjeseca obilježava početak mjeseca ramazana koji varira između 29 i 30 dana. Neke države koriste astronomske kalkulacije i opservatorije, dok se druge pouzdaju samo u oko, pa prvi dan mjeseca ramazana na Bliskom istoku ponekad varira.

Inače, ramazan svake godine počinje približno 11 dana ranije.

U mjesecu ramazanu počela je objava Kur'ana, svete knjige u islamu, objavljene poslaniku Muhammedu prije skoro 1.400 godina. Vjernici ovaj mjesec provode u džamijama na večernjim molitvama (teravijama), dok u slobodno vrijeme uče Kur'an i posjećuju vjerska predavanja.

Približavanje Bogu

Svakog dana ramazana muslimani se od izlaska do zalaska sunca suzdržavaju od jela, pića, cigareta i spolnih odnosa kako bi se koncentrirali na duhovnost, dobra djela i humanitarni rad. Od posta su izuzeta djeca, stariji, bolesni, trudnice, dojilje, žene tokom menstrualnog ciklusa te ljudi koji putuju.

Mnogi u sumrak post okončavaju na isti način kao i poslanik Muhammed prije 1.400 godina – gutljajem vode i hurmom, nakon čega slijedi molitva. Uobičajeno je da se iftari (okonča post) s porodicom i prijateljima, dok humanitarne organizacije za siromašne pripremaju besplatne obroke u džamijama i na drugim javnim lokacijama.

Vjernici ustaju na sehur, posljednji obrok prije izlaska sunca, a potom se u sumrak okupljaju na iftaru.

Post je namijenjen približavanju Bogu i podsjećanju na one koji imaju manje ili imaju druge životne probleme. Post tokom ramazana jedan je od pet stubova islama, zajedno sa izjavljivanjem vjere, svakodnevnim molitvama, dobročinstvom te obavljanjem hadža u Meki.

U mnogim muslimanskim državama zakonom je obavezno smanjenje broja radnih sati, a većina restorana tokom dana ne radi.

Muslimani kraj ramazana proslavljaju trodnevnim praznikom – Ramazanskim bajramom.

Izvor: Al Jazeera i agencije