Muslimani se pripremaju za prvu džamiju u Atini

Očekuje se da će džamija moći primiti više od 350 vjernika (Reuters)

Muslimani u Atini se nadaju da bi uskoro mogli dobiti pravu džamiju kako ne bi, kao do sada, molitvu obavljali po podrumima i skladištima.

Iako ekstremna desnica u Grčkoj protestuje protiv odluke Vlade da izgradi džamiju, muslimani u Atini se nadaju da ona neće odustati od tog plana.

Anna Stamou (43) kaže da se nada da će uskoro sa svojom porodicom moći klanjati u novoj atinskoj džamiji.

“Molit ću se za djecu koja se nalaze u ratnim područjima, molit ću se da ratovi stanu. Za to se molim svaki dan, ali u džamiji bi se molitve trebale uduplati“, kaže Stamou, majka dvoje djece i PR menadžerica.

Prva džamija sa zvaničnim imamom

Atina je zadnja prestonica u Evropi koja nema džamiju. Grčka je bila pod osmanskom vlašću skoro četiri vijeka, do rani 1800-ih. Džamija u Atini bi bila prva koju je izgradila vlast u Grčkoj od tada.

Očekuje se da će džamija moći primiti više od 350 vjernika te da će biti izgrađena na mjestu veličine 600 kvadratnih kilometara u naselju Votanikos.

U kompleksu džamije bi se također trebala nalaziti fontana kako bi vjernici mogli uzimati abdest (pranje prije molitve).

“Neće to biti ništa posebno, ali je važno zato što će biti prva džamija sa zvaničnim imamom. Do sada su imami bili volonteri i to je bilo opasno, ali sretni smo što se ništa loše nije desilo što bi poremetilo odnose muslimana i kršćana“, ističe Naim Elghandour, predsjednik Asocijacije muslimana u Grčkoj.

Veliki broj ljudi koji nisu muslimani se slaže s tim da džamija bude izgrađena, ali gradnja je odgođena zbog protesta ekstreme desnice koja je pet mjeseci okupirala mjesto gdje se ona treba graditi.

Oni koji se protive izgradnji džamije su našli podršku i u dijelu Grčke pravoslavne crkve.

Izvor: Al Jazeera