Muslimani u fokusu nove web stranice FBI-ja protiv ‘ekstremizma’

Prošle godine zabilježeno je 300 zločina iz mržnje protiv muslimana, dok ih je 2016. godine registrovano 260 (AP)

Muslimanske organizacije i grupe za ljudska prava kritizirale su novu interaktvinu web stranicu FBI-ja, kreiranu kako bi se spriječilo nasilje u školama, rekavši da njen fokus na islam i muslimane predstavlja rasnu i religijsku diskriminaciju. 

“Nemojte biti lutka” – naziv je interaktivne videoigrice napravljene za učitelje i učenike. Web stranica sadrži niz igrica i savjeta namijenjenih da se korisnicima objasni kako da identificiraju nekoga ko je sklon da bude regrutiran da počini nasilne napade. 

Sa svakim tačnim odgovorom, makaze odsjeku jednu vrpcu na kojoj visi lutka sve dok se igra uspješno ne završi. 

“Igrica ima uski fokus samo na muslimane”, kaže za Al Jazeeru Corey Saylor, glasnogovornik Vijeća američko-islamskih odnosa (CAIR). 

U jednom od savjeta na web stranici korisnicima se sugerira da bi trebali biti oprezni kada pojedinac sa imenom koje zvuči kao arapsko ili islamsko spomene da ide na Bliski istok sa “misijom”, upućujući na to da ova riječ ukazuje na namjeru za uključivanjem u nasilje. 

“Zašto bi zbog toga trebalo dati upozorenje? Šta ako on ili ona idu u humanitarnu ili religijsku misiju, naprimjer”, ističe Saylor. 

“Ovo je još jedan način na koji će mnoga djeca završiti igricu i vjerovatno misliti da su svi muslimanski učenici prijetnja ili ‘teroristi’.”

Stigmatizacija muslimana

Web stranica je trebala biti pokrenuta u ponedjeljak, ali je stavljena na čekanje zbog pritužbi organizacija za građanska i religijska prava. 

Kako je rečeno iz FBI-ja, web stranica je “kreirana da osigura svjesnost o opasnostima nasilnih ekstremističkih predatora na internetu, sa informacijama za učenike, edukatore i lidere zajednica.”

Dio je programa FBI-ja “protiv nasilnog ekstremizma”, koji uključuje i učešće lokalnih zajednica. 

Kritičari nove web stranice tvrde da će ona stigmatizirati muslimanske i arapske učenike koji su već meta ksenofobije i maltretiranja vršnjaka. 

U novom izvještaju koji je objavio CAIR navodi se da se muslimanski učenici u javnim školama i nemuslimanskim privatnim školama dva puta više maltretiraju u odnosu na nacionalni prosjek. 

Od onih koji su učestvovali u ispitivanju, 52 posto njih su verbalno zlostavljale kolege u razredu ili učitelji, dok je 29 posto djevojčica koje nose hidžab bilo izloženo “uvredljivim dodirima” ili su ih povlačili za marame. 

Drugi pokazatelji da su učenici podložni da budu regrutirani za nasilje, prema igrici, uključuju distanciranost i ravnodušno ponašanje ili probleme kod kuće. 

“To je tipično ponašanje za tinejdžere, ali za muslimanske učenike to znači da se sumnjivo ponašaju”, upozorava Saylor. 

Ovakav fokus mogao bi voditi i do autocenzure, dodaje, jer će muslimanski učenici biti obeshrabreni da govore o svojoj vjeri ili da se otvoreno identificiraju sa njom. 

U septembru je 14-godišnji Ahmed Mohamed priveden u školi u Irvingu, Teksas, nakon što je svojoj učiteljici pokazao ručno napravljeni sat, koja je posumnjala da je riječ o bombi. 

Grupe za ljudska prava optužili su školu i policiju za islamofobiju i diskriminaciju, rekavši da tinejdžer ne bi bio priveden da nije musliman. 

“Čak i kada dijete uradi ono što biste željeli, da bude inovativan i pokaže entuzijazam za učenje, njemu se stavljaju lisice na ruke. Mete islamofobije postaju sve mlađe i mlađe”, tvrdi Saylor. 

Predrasude i pristranost

Od napada Al-Kaide na SAD 11. septembra 2001, američke obavještajne službe i snage sigurnosti imaju u fokusu islam i muslimane, često izazivajući oštre reakcije grupa za ljudska prava zbog oštrih mjera. 

Iz Južnjačkog pravnog centra za siromašne kažu da su napadi inspirirani islamom mnogo rjeđi od desničarskog i antivladinog nasilja. 

“Mnoge nezavisne studije slažu se da je od masovnog ubistva 11. septembra, više ljudi u SAD-u ubijeno od strane neislamskih domaćih terorista nego džihadista”, navodi se u izvještaju ovog centra, objavljenom u februaru ove godine. 

U njemu se ističe da je gotovo polovina od svih incidenata političkog nasilja motivirano “antivladinim ideologijama”, dok su mnoge druge izveli desničarski napadači. 

“Terorističke napada većinom izvode bijeli suprenacisti i antivladini militanti”, kaže Saylor. 

U intervjuu za Al Jazeeru, Laurie E King, profesorica na Univerzitetu Georgetown, rekla je da je pristup FBI-ja da spriječi nasilje baziran na “predrasudama i pristranosti” te nedostatku “bilo kakvo ozbiljnijeg razumijevanja islama”.  

Prema njenom mišljenju, FBI “najvjerovatnije ima najgoru historiju u njegovanju islamofobije”. 

Također je dodala da “FBI ne bi trebao imati nikakvu ulogu u nadziranju škola ili univerziteta”. 

“I svako saznanje da to rade će nesumnjivo povećati stigmatizaciju muslimanskih i arapskih učenika i čak dovesti do povećanog zlostavljanja”, zaključila je.

Izvor: Al Jazeera