Muslimanka koja se odbila rukovati dobila sudski spor u Švedskoj

Muslimanka
Farah Alhajeh kaže da trenutačno ne misli prijavljivati policiji prijeteće poruke (EPA)

Prevodilačka agencija diskriminirala je muslimanku kada je s njom prekinula intervju za posao jer se odbila rukovati s muškarcem, presudio je radni sud u Švedskoj i naredio da se oštećenoj isplati oko 4.000 eura odštete.

Farah Alhajeh (24) bile je kandidatkinja za posao prevoditeljice i odbila je, iz vjerskih razloga, rukovati se s muškarcem koji ju je intervjuirao.

Umjesto toga, pozdravila ga je stavivši ruku na srce.

Švedski radni sud presudio je da je agencija diskriminirala kandidatkinju i mora joj isplatiti 40.000 kruna odštete  (3.824 eura).

‘Da država očuva vjerske slobode’

S izuzetkom članova porodice, neki muslimani izbjegavaju fizički dodir s osobama suprotnog spola.

S druge strane, rukovanje je tradicija u nekim evropskim zemljama, a osim toga, tijelo za borbu protiv diskriminacije može braniti kompanijama i javnim ustanovama da postupaju različito prema osobama na osnovu njihova spola.

Ured ombudsmena u Švedskoj, koji je zastupao Alhajeh, rekao je da je pri izricanju presude uzeo u obzir “interese poslodavca, pravo pojedinca na fizički integritet, kao i važnost da država očuva vjerske slobode”.

Agencija za prevođenje iz Uppsale navodi da se od njihovog osoblja traži da postupaju jednako prema muškarcima i ženama.

Sud je zaključio da je pravo odbijanja rukovanja na osnovi vjerskih uvjerenja zaštićeno Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, a politika kompanije da zahtijeva specifičan pozdrav šteti muslimanima.

Nadalje, sud je odbacio tvrdnje agencije da bi takav pristup spriječio potencijalnoj kandidatkinji da efikasno radi kao prevoditeljica.

Ipak su sudije bile podijeljene, pa je njih troje presudilo u korist Alhajeh, a dvoje je bilo protiv.

‘Važno je nikada se ne predati’

Alhajeh je kazala kako vjeruje da je “važno nikad se ne predati” ako vjeruješ da si u pravu.

“Vjerujem u Boga, a to je vrlo rijetko u Švedskoj… i trebala bih imati pravo na to sve dok ne škodim nikome”, rekla je.

Godine 2016. odbijanje dvojice muslimanskih učenika u Švicarskoj da se rukuju s učiteljicom izazvalo je prekid procesa davanja državljanstva njihovim porodicama.

U aprilu je Alžirki odbijeno francusko državljanstvo jer se odbila rukovati sa službenom osobom na svečanosti uručenja potvrde o državljanstvu.

Izvor: Agencije