Muslimanka na izborima u Berlinu kako bi branila hidžab

Njemačka kandidatkinja turskog porijekla fokusirala se u svojoj izbornoj kampanji na podršku kulturnom pluralizmu Berlina (Al Jazeera)

Piše: Khaled Schmidt 

Iako se kandidirala kao nezavisni kandidat i oslonila na vlastite mogućnosti, Pinar Cetin, kandidatkinja za predstavnika naselja Neukolln, koje je uglavnom naseljeno imigrantima, pokazuje samopouzdanje kada je riječ o mogućnosti njene pobijede na izborima za članove parlamenta grada Berlina koji će se održati u nedjelju.

Pinar kaže da je njeno petnaestogodišnje volontiranje u džamijama i školama na polju društvene brige o ženama i omladini, te članstvo u Vijeću za imigraciju i integraciju, bilo ključni faktor koji ju je ohrabrio da se kandiduje za izbore u Berlinu. Dalje je pojasnila da svojom kandidaturom želi potaći nove generacije, posebno potomke imigranata poput nje, na učešće u političkom životu.  

Ova njemačka kandidatkinja turskog porijekla fokusirala se u svojoj izbornoj kampanji na podršku kulturnom pluralizmu Berlina, te zahtjevu da se poveća broj vrtića u Neukollnu i smanje stambene rente. Također, svojim angažmanom želi doprinijeti podizanju nivoa sigurnosti za stanovnike ove četvrti i zalaže se za pružanje jednake šanse svima kada se radi o obrazovanju i stručnom osposobljavanju. Upućenost u probleme njene četvrti ulijeva joj sigurnost da je u stanju služiti interesima njenih stanovnika na najbolji način u slučaju da bude izabrana, smatra Pinar.

Borba protiv diskriminacije

Pinar kaže da će, zbog njenog osjećaja da se nad ženama s hidžabom vrši diskriminacija, u slučaju pobjede na izborima posvetit posebnu pažnju zaštiti prava ove populacije, te da će zahtijevati poništavanje zakona o zabrani rada s hidžabom u državnim institucijama i pozivati otvaranju prostora za veliki broj mladih muslimanki koje traže posao u obrazovanju, budući da ih zabrana rada s hidžabom sprečava u tome.    

Istakla je kako se protivi diskriminaciji drugog i različitog zbog vjere ili rase jednako kao i prisilnom nametanju hidžaba ženama muslimankama, te naglašava da njeno tursko porijeklo nije prepreka primjeni politika u naselju Neukollnu bez obzira na veze sa Turskom.

Ova kandidatkinja sa hidžabom smatra da je mjerilo uspjeha političara u rješavanju problema Njemaca imigrantskog porijekla upravo otvorenost i sposobnost suočavanja sa ovim izazovima. Dodaje kako joj je stvarnost pokazala da mnogi političari turskog porijekla nisu bili u stanju niti imali želju za rješavanje ovih pitanja.

Skrenula je pažnju na to da veoma mali broj glasača njemačkog porijekla ima negativan stav prema njenoj kandidaturi u naselju Neukollnu, dok je većina ove populacije pozitivno reagirala na njenu kandidaturu. Također, kaže kako su joj izrazili i svoju podršku a da je pristala biti na listi neke od stranaka automatski bi imala hiljade glasova.

Pojasnila je da izbor kandidature kao nezavisnog kandidata dolazi kao rezultat neslaganja sa politikom koju vodi većina stranaka, kao što je slučaj podrške zakonu zabrane rada s hidžabom u zvaničnim institucijama Berlina, zatim otpor zvaničnom priznanju islama u njemačkoj prijestolnici i nekritička podrška odluci njemačkog parlamenta u vezi s dešavanjima s Jermenima u posljednjim godinama Osmanske države.

Pinar apelira na glasače iz imigrantske populacije u Neukollnu da uzmu aktivno učešće u glasanju na izborima u Berlinu, ukazujući na problem omalovažavanja izbora, posebno kod ove skupine, i uopće značaja učešća na izborima. Nisu svjesni, pojašnjava, da će svaki glas koji se ne pojavi na izborima prilikom brojanja glasova biti podrška strankama koje su neprijateljski raspoložene prema strancima, izbjeglicama i onima koji imaju drugačije mišljenje.

Izvor: Al Jazeera