Muslimanska braća: Nema pomirenja sa Al-Sisijem

Abdel Fattah al-Sisi predsjednik je Egipta od 2014. (Reuters)

Egipatska organizacija Muslimanska braća odbila je bilo kakvu mogućnost pomirenja s predsjednikom te zemlje Abdelom Fattahom al-Sisijem.

Muslimanska braća u nedjelju su istakla da neće odustati od legitimiteta što se odnosi na prvog demokratski izabranog predsjednika Mohameda Morsija, kojeg je u državnom udaru 2013. godine s vlasti svrgnuo Sisi, nekadašnji vojni general. 

“Nema kompromisa kada je riječ o pravima mučenika i ranjenika, o pravima pritvorenika na slobodu i ljudskim pravima na častan život”, navode iz ovog pokreta.

Egipatska organizacija se oglasila nakon što je jedan od vodećih ljudi Muslimanske braće Ibrahim Munir u subotu izjavio da je grupa spremna “saslušati sve stavove” kako bi se postiglo pomirenje “koje uključuje Morsija i uzima u obzir sve zločine počinjene državnim udarom.”

“Spremni smo saslušati sve stavove u vezi pomirenja”, rekao je Munir. 

On je, međutim, u izjavi za televiziju Watan, blisku Muslimanskoj braći, istakao da grupa ne traži pomirenje s egipatskim režimom.

Privremena egipatska vlada krajem 2013. godine proglasila je Muslimansku braću, iz čijih redova dolazi i svrgnuti egipatski predsjednik Mohamed Morsi, terorističkom organizacijom i zabranila sve njene aktivnosti.

Od svrgavanja Morsija, na hiljade članova Muslimanske braće završilo je iza rešetaka, a stotine ih je osuđeno na smrtne kazne. 

Izvor: Agencije