Muslimanska braća odbila nacrt novog ustava

Demonstranti su uzvikivali 'dole s vojnom vlasti', dok je jedan demonstrant okačio sliku Mursija na stub ulične rasvjete (EPA)

Muslimanska braća u ponedjeljak su odbacila nacrt novog egipatskog ustava.

Grupa je saopćila da “zlonamjerni pučisti” pokušavaju “iskriviti legitimni egipatski Ustav”, koji je usvojen u vrijeme vladavine svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija u prošloj godini, prenosi agencija Fena.

Nacrt, koji je usvojila Ustavotvorna skupština u nedjelju navečer, zadržava neke od širokih ovlasti vojske i omogućava da se predsjednički izbori održe prije parlamentarnih.

Nova komisija, koju čini nekolicina konzervativaca i samo pet žena, odlučila je da je novi ustav neophodan i dovršila je rad tokom vikenda glasanjem prenošenim na televiziji o svakom od 247 članova temeljnog dokumenta države.

Ustav mora biti odobren na referendumu u ovom mjesecu ili u januaru.

‘Demokratska tranzicija’

Glasanje je prva faza “demokratske tranzicije”, koju je obećala prelazna vlada nakon što je vojska svrgnula Mursija u julu. 

Usvajanje ustava je prva etapa političke tranzicije koju je isplanirala vojska nakon svrgavanja predsjednika Mursija.

“Usvojili smo nacrt ustava”, objavio je na televiziji Amr Moussa, predsjednik Skupštine, koju čini 50 članova.

Prije usvajanja nacrta ustava, Skupština je odbacila član koji utvrđuje kalendar za parlamentarne i predsjedničke izbore.

Jedan od članova Skupštine kazao je da će predsjednik odlučiti koji će izbori biti održani prvi.

Ustav je dio političke tranzicije koju je isplanirala vojska nakon svrgavanja Mursija 3. jula te bi nakon njega trebali uslijediti parlamentarni i predsjednički izbori iduće godine.

Hiljade na trgu Tahrir

Egipatske snage sigurnosti u nedjelju su koristile suzavac kako bi rastjerale demonstrante na kairskom Tahrir trgu, koji su protestirali protiv vlasti ove države.

Nedjeljne demonstracije bile su prve koje su održale pristalice zbačenog predsjednika Mursija na ovoj historijskoj lokaciji – epicentru pobune od 2011. godine protiv tadašnjeg lidera Hosnija Mubaraka – od 3. jula od kako je vojska uklonila sa vlasti prvog demokratsko izabranog predsjednika Egipta.

Nekoliko hiljada osoba uzvikivalo je “dole s vojnom vlasti”, dok je jedan demonstrant okačio sliku Mursija na stub ulične rasvjete prije nego je vojska počela ispaljivati suzavac.

Izvor: Agencije