Mustafa: Ne možemo biti talac Srbije zbog vojske Kosova

Kosovo je posvećeno tome da ima svoju vojsku uz podršku SAD-a i NATO-a, rečeno je u Mustafinom kabinetu (EPA)

Kosovski premijer Isa Mustafa smatra da “osnivanje vojske ne može da bude taoc Srbije, odnosno Beograda”, te napominje kako je “unapređenje uloge Sigurnosnih snaga u vojsku u interesu svih građana Kosova, bez obzira na njihovu etničku pripadnost”.

Prema priopćenju iz Mustafinog kabineta, kosovska vlada je “posvećena tome da ima svoju vojsku u okviru Ustava Kosova i uz podršku međunarodnih strateških partnera – Sjedinjenih Država i NATO-a”.

“Nacrt zakona o Sigurnosnim snagama Kosova treba tretirati na osnovu pravilnika Ministarstva sigurnosnih snaga Kosova, te europskih integracija i Ministarstva financija kako bi on bio u harmoniji s Ustavom Kosova i kako bi se osigurala proračunska podrška”, navedeno je u priopćenju.

Na osnovu rezolucije kosovske skupštine od 14. veljače, premijer Mustafa je od ministra sigurnosnih snaga zatražio da izradi strategiju o transformaciji tih snaga u oružane, bilo putem ustavnih ili zakonskih amandmana.

Na dan izglasavanja rezolucije, Mustafa je od glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga dobio pismo u kojem se navodi da će “NATO nastaviti suradnju sa Sigurnosnim snagama, ali samo u okviru postojećeg mandata”.

Stoltenbergova zabrinutost

Stoltenberg je jučer, nakon što je predsjedništvo kosovskog parlamenta razmatralo nacrt zakona o Sigurnosnim snagama i proslijedilo ga vladi, u telefonskom razgovoru Mustafi prenio zabrinutost NATO saveznika i zatražio da se razmatranje spornog zakona odgodi.

“Jasno sam stavio do znanja da unilateralni koraci poput ovih nisu od pomoći i zatražio od kosovskih vlasti da ostanu u bliskom kontaktu s Beogradom”, rekao je Stoltenberg.

Isti stav prenijele su i američko, te britansko veleposlanstvo u Prištini, uz napomenu da cijeli proces mora biti u skladu s ustavom.

Reagirao je i norveški ministar vanjskih poslova Borge Brende, apelirajući na kosovske vlasti da se suzdrže od transformacije kosovskih Sigurnosnih snaga u vojsku bez ustavnih promjena i političkog procesa.

Njegova reakcija objavljena je stranicama norveškog veleposlanstva u Beogradu.

Thaci: Transformacija je počela

Prethodno je Thaci rekao kako će, bez obzira na upozorenja NATO-a i Sjedinjenih Država, Priština nastaviti s transformacijom sigurnosnih u oružane snage čiji zadatak bi bio obrana “teritorija i suvereniteta Kosova”.

Potvrdio je kako je “transformacija počela” i da će biti “izvedena korak po korak”.

Thaci navodi i da je razgovarao sa Stoltenbergom i te mu rekao da Priština “tri godine bezuspješno pokušava uvjeriti Srbe da budu dio procesa preobrazbe sigurnosnih snaga”.

“Hoće li građani Kosova čekati vječnost za ovu transformaciju? Ne vjerujem. Želimo li biti dio NATO-a? To ne možemo biti bez vojske. Svi kažu da Kosovo ima autoritet i treba samostalno odlučiti o sebi. Zato smo odlučili – za početak – da budemo dio euroatlantske obitelji”, rekao je Thaci.

No, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ističe da je protivljenje Washingtona i NATO-a formiranju vojske Kosova veliki diplomatski uspjeh Beograda, te dodaje da će se boriti protiv njenog formiranja.

Predstavnici vlasti u Prištini tvrde da u kosovskom proračunu ima dovoljno sredstava za trenutne aktivnosti Kosovskih snaga sigurnosti i za njihovu transformaciju u vojsku Kosova.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da očekuje pomoć Europske unije, Sjedinjenih Američkih Država, ali i Rusije u vezi s najavama osnivanja vojske Kosova zato što je taj potez kršenje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a i nešto čime se “ne treba igrati”.

Izvor: Al Jazeera i agencije