Mustafa: Razvoj privrede, dijalog sa Srbijom

Mustafa: Nastavit ćemo razgovore u formatu koji je izgrađen u Briselu i na Kosovu (EPA)

Novoizabrani premijer Kosova Isa Mustafa rekao je da će njegova Vlada biti angažirana na ekonomskom razvoju, jačanju pravosuđa, borbi protiv kriminala i korupcije i bilo koje vrste ekstremizma, ali i nastavku dijaloga s Beogradom, prenosi Tanjug.

Mustafa je u intervjuu za Glas Amerike rekao da će Vlada raditi i na provođenju postignutih sporazuma u Briselu.

“Zainteresirani smo da se razgovori odvijaju i da koliko god je moguće relaksiramo odnose sa Srbijom i srpskom zajednicom unutar Kosova”, rekao je, objašnjavajući da će stvaranje dobrih odnosa sa srpskom zajednicom utjecati i na odnose sa Srbijom.

“Svakako ćemo nastaviti razgovore. Nastavit ćemo razgovore u formatu koji je izgrađen u Briselu i na Kosovu”, rekao je Mustafa, ocjenjujući ključnima uloge Brisela i Sjedinjenih Američkih Država, koje su, kako je rekao, podržale taj proces i dale doprinos kako bi se odvijao brzo i u korist obje strane.

Zahtjevi Srpske liste

Povodom zahtjeva Srpske liste za ulazak u Vladu Kosova, Mustafa je rekao da je njenim predstavnicima bilo potrebno dodatno vrijeme za konsultacije, dodavši da on ne zna s “kim su se konsultirali, ali da su jutros razgovarali” i da zahtjevi Srpske liste, kako je rekao, nisu zahtjevi koji se ne mogu ispuniti i realizirati.

Ti zahtjevi, dodao je, tiču se zastupljenosti u Vladi, potom kancelarije za zajednice pri premijeru Vlade Kosova, podrške u procesu povratka raseljenih s Kosova.

Mustafa je spomenuo da se zahtjevi odnose i na podršku u procesu privatizacije, kako bi firme u općinama s većinskim srpskim stanovništvom bile privatizirane tako da Srbima osiguraju da i oni budu njihovi potencijalni kupci. Ocijenio je da je to pozitivno, jer će se zaposliti u tim kompanijama i razvijati njihovu ekonomiju.

Premijer Kosova je rekao da su Srbi također zahtijevali da se Vlada stara za pravoslavne objekte i za sva imanja gdje postoje odluke za njihov povratak.

Lična nezadovoljstva

Kad je riječ o Zajednici srpskih opština, Mustafa je kazao da je “smatraju dobrovoljnom zajednicom koja nema izvršnu vlast i ne uzima ništa od lokalne i centralne vlasti nego je organ usredsređen na interese općina bilo u ekonomskom razvoju bilo u ostalim ciljevima lokalne vlasti”.

Mustafa je napomenuo i da je odluka o koaliciji s DPK-om Hashima Thacija bila veoma teška, ali da je bila neophodna kako bi se ispoštovala volja građana i izbjegli novi izbori.

Govoreći o tome da je osam zastupnika njegove stranke glasalo protiv Vlade na čijem je čelu, Mustafa je rekao da su to lična nezadovoljstva i nisu vezana za političke kriterije, dodavši da orijentaciju i kriterije određuje najviši organ partije koji je odlučio da DSK može razgovarati sa svim političkim subjektima, ne odbacujući ni DPK.

Izvor: Agencije