Mustafa: Srbija i SPC diskriminiraju građane Kosova

Na generalnom zasjedanju UNESCO-a odlučivat će se o prijemu Kosova u tu organizaciju (EPA)

Premijer Kosova Isa Mustafa kazao je da je Kosovo spremno za prijem u Organizaciju UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) i da to zaslužuje, iako, prema njegovim riječima, Srbija lobira kako bi diskriminirala građane Kosova.

U međuvremenu, delegacija Srbije, koja se protivi članstvu Kosova u UNESCO-u, prisustvuje Generalnoj konferenciji te organizacije u Parizu, gdje će se tokom dana obratiti ministar vanjskih poslova te zemlje Ivica Dačić.

Na konferenciji za medije u Prištini Mustafa je kazao: “Srbija uz pomoć [Srpske pravoslavne] crkve pokušava poništiti kulturne vrijednosti drugih vjerskih zajednica na Kosovu.”

”Srbija se nije opametila nakon diskriminacije koju je učinila nad našim narodom. Nisu se osvijestili nakon onoga što su uradile njihove paravojne i vojne snage koje su ubijale ljude i organizovale egzodus više od milion građana Kosova. Sada oni daju sebi pravo da lobiraju širom svijeta kako bi ometali prijem Kosova u UNESCO. Time Srbija traži diskriminaciju naših građana, diskriminaciju građana jedne nezavisne zemlje, ne samo Albanaca nego svih građana Kosova”, rekao je.

Obećao je da će ispuniti sve obaveze koje proistječu iz članstva u UNESCO-u.

Dodao je kako Kosovo zaslužuje da bude članica te organizacije i da ima šta ponuditi.

Protivljenje SPC-a

U Beogradu je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej danas pozvao cijeli pravoslavni svijet da spriječi ulazak Kosova u UNESCO.

U izjavi patrijarha navodi se da su svetinje SPC-a na Kosovu u velikoj opasnosti jer “pobornici takozvane države Kosovo žele članstvom u UNESCO-u prisvojiti srpske crkve i manastire”, prenosi Beta.

“Zbog toga SPC poziva sav blagočestivi i pravoslavni narod, sve ljude dobre volje i sve kojima je stalo do prava i pravde u svetu, da se usprotive učlanjenju takozvane države Kosovo u Unesko, što bi bilo ravno humanitarnoj katastrofi, odnosno uništavanju srpskih pravoslavnih svetinja, a time i svetske baštine”, naveo je poglavar SPC-a.

Ukoliko srpske svetinje na Kosovu budu silom oduzete, kazao je, mora se učiniti sve kako bi se vratile – milom ili silom. 

Konferencija u Parizu

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, koji predvodi delegaciju Srbije na Generalnoj konferenciji UNESCO-a, govorit će tokom dana na tom skupu.

Generalna konferencija počela je u utorak u Parizu.

Kako je saopćilo Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, u delegaciji su ministar kulture i informiranja Ivan Tasovac, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, kao i predsjednik Nacionalne komisije Srbije za saradnju sa UNESCO-om Goran Milašinović.

Srbija je jedan od potpredsjednika ovogodišnjeg zasjedanja Generalne konferencije UNESCO-a.

Glavna tema 38. konferencije je obilježavanje 70. godišnjice osnivanja UNESCO-a, kao i usvajanje dvogodišnjeg programa rada i budžeta Organizacije.

Na dnevnom redu je i zahtjev Kosova za prijem u članstvo u toj organizaciji, a na preporuku Izvršnog vijeća UNESCO-a koja je usvojena 21. oktobra.

Izvršno vijeće ima 58 članica i odluke donosi prostom većinom. Od 58 članica, 32 su priznale kosovsku nezavisnost, ali je samo 27 glasalo za prijem Kosova u UNESCO, dok je 14 bilo protiv, koliko je bilo i suzdržanih, čiji se glasovi ne računaju.

Za razliku od toga, Generalna konferencija ima 195 država, od kojih je 111 priznalo Kosovo, dok se o prijedlogu odlučuje dvotrećinskom većinom.

Izvor: Agencije