Mustafa:O imovini Trepče ne razgovaramo

Premijer Kosova je ocjenio da su rad i historija, koju su pisali rudari, od posebnog nacionalnog značaja (AFP)

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da će se u saradnji sa rudarima i skupštinom pronaći najbolje rješenje za status “Trepče” i naglasio da o vlasništvu i imovini tog kombinata neće razgovarati ni sa kim.

“O vlasništvu i o svemu što Trepča posjeduje nećemo razgovarati ni sa kim”, rekao je Mustafa u Kulturnom centru u Mitrovici, gdje je održana manifestacija “Nedelja rudara” povodom štrajka rudara 1989. godine.

Politička previranja

On je istakao da će se rješenje tražiti u saradnji sa rudarima i parlamentom kako bi, kako je ocjenio, “Trepča” ostala razvojni ekonomski gigant Kosova.

Na skupu u Mitrovici govorilo se o značaju koji je taj štrajk imao prije 26 godina u vremenu političkih previranja.

Premijer Kosova je ocjenio da su rad i historija, koju su pisali rudari, od posebnog nacionalnog značaja.

Skupština Kosova je nedavno usvojila  Nacrt zakona o javnim kompanijama, kojim se otvara put tom organu da pretvaranja društvenih poduzeća u javna.

Jedno od njih je i kombinat Trepča, kojim upravlja Kosovska agencija za privatizaciju.

Prošlomjesečni štrajk

Ovim zakonom za Trepču je predviđeno posebno rješenje. Ono će se regulirati posebnom strategijom i zakonom, do čijeg će donošenja ta kompanija nastaviti poslovati kao do sada.

Odluka kosovske Vlade da povuče iz procedure zakon o javnim kompanijama bila je povod prošlomjesečnom štrajku rudara Trepče.

Uslijedile su i demonstracije u Prištini, u kojima su povrijeđeni deseci demonstranata i skoro 100 policajaca. Demonstranti su, između ostalog, zahtijevali da Trepča postane javna firma.

Izvor: Agencije