Mutapčić: Vujošević radi sa BiH izvanredan posao

Mnogi treneri se ne bi prihvatili posla u ovakvoj situaciji i Vujošević zaslužuje veliki respekt (EPA)

Iza Bayerna, koji je osvojio duplu krunu u Njemačkoj, stoji najuspješnija klupska sezona u istoriji, izjavio je pomoćni trener bavarskog tima Emir Mutapčić. Prema riječima legende bosanskohercegovačke košarke, veliki doprinos uspjesima Bayerna dao je i bivši reprezentativac BiH Nihad Đedović. Mutapčić smatra da je za Đedovića ovo bila najbolja sezona u proteklih pet godina igranja za klub iz Minhena.

Osvajač bronzanih medalja sa reprezentacijom Jugoslavije na Olimpijskim igrama 1984. u Los Angelesu i Svjetskom prvenstvu 1986. godine u Španiji žali istovremeno što je Bayern ispustio ogromnu prednost u prvoj polufinalnoj utakmici Eurocupa protiv kasnijeg pobjednika ovog takmičenja, turske ekipe Darussafake. U intervjuu za Al Jazeeru, 58-godišnji Mutapčić govorio je o reprezentaciji BiH i selektoru Dušku Vujoševiću, šansama selekcija iz regiona da se plasiraju na Svjetsko prvenstvo naredne godine u Kini, zlatnoj medalji Slovenije na prošlogodišnjem Eurobasketu, tituli Reala u Euroligi i aktuelnom trenutku nekadašnjeg evropskog prvaka KK Bosna, za koji je uspješno igrao od 1978. do 1989.

• Jeste li vjerovali da će Bayern osvojiti oba trofeja u sezoni 2017/18?

– Bayern je klub koji uvijek teži osvajanju prvog mjesta, pa se od igrača i stručnog štaba traži najviše. Željeli smo otići što dalje i u Eurocupu, u kojem smo vodili 23 razlike protiv Darussafake u Istanbulu, no izgubili smo na jednu loptu. Osvojili smo prvenstvo i Kup Njemačke, što je najveći uspjeh košarkaša koji su dio sportskog društva Bayern.

Imali smo puno problema sa povredama. Milan Mačvan je povrijedio ukrštene ligamente koljena i van stroja je dugo vremena. Zbog bolova u stomaku Braydon Hobbs je operisao slijepo crijevo. Povreda stopala udaljila je Vladimira Lučića sa parketa nekoliko mjeseci, da bi nakon povratka zadobio povredu ramena u četvrtfinalu Eurocupa. Stefan Jović je bio rovit tokom cijele sezone, a pokazao je pravo lice u finalnoj seriji play-offa protiv Albe.

• Šta je odlučilo prvenstvenu trku sa Albom u korist Bayerna?

– Uz sve probleme sa povredama i promjenu na čelu stručnog štaba, završili smo na prvom mjestu uoči starta play-offa, što je bilo važno. Finalnu seriju (3:2 za Bayern) odlučio je kvalitet na našoj strani i zasluženo smo osvojili titulu. U prvoj finalnoj utakmici kod kuće bili smo neozbiljni i zbog toga doživjeli poraz. Drugi meč smo odigrali bolje, vodili smo i sa 35 poena razlike, deklasiravši Albu u Berlinu i time pokazali kvalitet. Đedović je odigrao fenomenalno play-off. Postizao je 13-14 koševa u prosjeku i bio jedan od glavnih igrača Bayerna, uz Bookera i Danila Barthela, MVP-a finala play-offa. Đedović je odigrao najbolju sezonu, otkako igra proteklih pet godina u Bayernu, a uloga u timu mu se mijenjala, zavisno od toga da li su neki igrači bili povrijeđeni.

• Kakva je bila saradnja sa trenerom Dejanom Radonjićem, crnogorskim stručnjakom, koji je zamijenio Aleksandra Đorđevića početkom aprila na klupi Bayerna?

– Saradnja je bila odlična, što pokazuje osvajanje titule prvaka Njemačke. Promjena trenera se desila kasno i bila je iznenađujuća za igrače i javnost. Radonjić je bio u nezgodnoj situaciji zbog kasnog dolaska na mjesto trenera i promjene u ekipi su se događale u hodu. Igrači su prihvatili nove taktičke zahtjeve, a trener njihove navike i Radonjić je uradio izvrstan posao za klub.

• Kako biste prokomentarisali eliminaciju minhenskog tima od Darussafake sa 0:2 u polufinalu Eurocupa?

– Šteta je što smo ispustili prednost od 23 poena razlike u prvom poluvremenu meča u Istanbulu. I ne samo to, imali smo poen prednosti i loptu u svom posjedu 24 sekunde prije kraja, no izgubili smo dopustivši protivniku da drugi put povede na utakmici. Mislim da to pokazuje da Darussafaka nije bolja ekipa od nas. U drugoj utakmici kod kuće nismo imali mirnoću jer smo bili šokirani porazom na gostovanju. Ipak, pošlo nam je za rukom da se kvalifikujemo u Euroligu kao njemački prvak. Trebamo biti zadovoljni osvajanjem dva trofeja.

• Kakve će biti ambicije Bayerna u Euroligi naredne sezone?

– Vrlo je bitno da je košarkaška ekipa Bayerna osvojila dvije titule prvaka Njemačke i odigrala tri finalne serije prvenstva u posljednjih pet godina. Trebaće vremena da uradimo nešto više u Euroligi. Moramo napraviti dobar tim, zadržati postojeći kostur ekipe i dovesti adekvatna pojačanja. Ove sezone odigrali smo 74 zvanične utakmice i 10 prijateljskih mečeva, što je maltene kao u NBA ligi i veliko je opterećenje za igrače. Biće nam neophodno 12 kvalitetnih igrača i zato klub mora biti finansijski moćan kako bismo mogli ravnopravno igrati protiv najjačih evropskih timova. Košarkaška sekcija Bayerna živi od svog rada i ne dobijamo novac od našeg fudbalskog tima kao Barcelona, Real, Fenerbahce i CSKA. Nadam se da će budžet biti veći i da ćemo imati još bolji tim. Ako budemo izborili play-off i uz novi sistem Kupa Njemačke, odigraćemo između 80 i 85 takmičarskih utakmica. Putovanja u Euroligi će biti duga, a putovanje avionom do Gran Canarije, koja takođe učestvuje u ovoj ligi, duže je nego let od New Yorka do Los Angelesa.

• Sezona u Euroligi završena je trijumfom Reala, koji je osvojio deseti naslov klupskog prvaka Starog kontinenta. Da li ste očekivali da će madridski tim biti najbolji u Evropi?

– Fenerbahce je odigrao finalni meč ispod svog nivoa. Prije početka sezone odigrali smo prijateljsku utakmicu sa Realom i razgovarao sam sa trenerom madridske ekipe Pablom Lasom. Mada je imao problema sa povredama igrača, Real se izborio sa poteškoćama i osvojio titulu španskog i evropskog prvaka. Stručni štab zaslužuje sve komplimente, a veliku ulogu u podvigu imao je Luka Dončić, mlada slovenska zvijezda koji je briljantnim igrama predvodio tim u cijeloj sezoni. Real je zadobio simpatije ljubitelja košarke u Španiji i ovom prilikom čestitam im na izvanrednim rezultatima.

• Šta mislite o dosadašnjem učinku selekcije BiH u grupi E kvalifkacija za Mundobasket 2019, u kojoj zauzima treće mjesto sa šest bodova koliko ima i drugoplasirana Rusija, iza vodeće Francuske sa osam, a ispred posljednje Belgije sa četiri boda?

– Selektor Duško Vujošević radi odličan posao, čak je to iznad mogućnosti igrača, imajući u vidu probleme zbog velikog broja otkaza igrača i povreda, te neriješenog finansijskog stanja u Košarkaškom savezu BiH. Mnogi treneri se ne bi prihvatili posla u ovakvoj situaciji i Vujošević zaslužuje veliki respekt zbog svega urađenog. Publika se vratila u dvorane u kojima igra reprezentacija, a o igračima se piše i govori izvan Bosne i Hercegovine. Pošto je Vujošević odgodio transplataciju bubrega, to je znak da se svi igrači trebaju da stave na raspolaganje selektoru kako bi BiH igrala sa najboljim timom. Želim da tako bude u nastavku kvalifikacija za SP. Poželio bih našem Duletu puno zdravlja i nemam sumnje u uspjeh državnog tima. Očekivati je da će se igrači odazvati njegovom pozivu u najvećem broju kako bi se mogli kvalifikovati u naredni krug. Potrebno je da organizacija u Savezu bude bolja pošto je košarka najtrofejniji timski sport u BiH, a ne da se iz ciklusa u ciklus ponavljaju isti problemi.  

• Kolike su mogućnosti BiH u mečevima protiv Francuske, 29. juna u Tuzli i sa Belgijom, 2. jula na gostovanju?

– Vjerujem da će Rusija dobiti Belgiju, što bi BiH osiguralo prolaz u dalje takmičenje. Biće teška utakmica protiv Francuza, koji dolaze u jakom sastavu, uključujući NBA igrače. Novi članovi bh. tima Robert Rikić i Amar Alibegović imaće priliku da se predstave na najbolji način i to će biti veliko iskustvo za njih. Ako utakmica u Belgiji bude odlučujuća o plasmanu u drugi krug kvalifikacija, neće biti nimalo lako, te će protivnik imati prednost zbog domaćeg terena.

• Može li bh. reprezentacija izboriti prvi put plasman na Mundobasket?  

– Ovo što je dosad postignuto je veliki rezultat i košarka je postala faktor ujedinjenja u BiH jer je povezala obične ljude, što politika nije uradila za proteklih 25 godina. Kada se posao radi sa ljubavlju, onda je moguće nadmašiti i vlastitte mogućnosti. Nadam se da se BiH može plasirati na SP. Bitno je da igrači imaju odgovornost i motivaciju da ostvare što bolje rezultate. BiH ima ne samo finansijske, nego i društvene probleme, pa je tim teže ostvarivati dobre sportske rezultate pošto sistemski nije riješeno finansiranje sporta u cjelini. Navijače prije svega zanimaju dobri rezultati reprezentacije o kojoj se govori kako u Sarajevu, tako i u Banjoj Luci i Mostaru, te drugim gradovima.

• Kako ocjenjujete šanse drugih selekcija iz regije za plasman na SP?

– Nakon što je Makedonija ispala, volio bih da sve preostale selekcije koje su nekada nastupale za bivšu državu izbore prolaz na prvenstvo svijeta. Bez obzira na slab start, Hrvatska u kompletnom sastavu će se kvalifikovati za SP, kao i Srbija. Osim ove dvije selekcije, Slovenija, koja je evropski prvak, ima bolje šanse za plasman nego reprezentacija BiH, dok Crna Gora sa odličnim selektorom Zvezdanom Mitrovićem ima dobru ekipu.

• Koliko je dobro za košarku što je Slovenija osvojila prvu zlatnu medalju na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu?

– Slovenija je mala nacija od dva miliona stanovnika i osvajanje titule evropskog prvaka je košarkaški fenomen i predstavlja draž ovog sporta. Sa dobrim timom u kojem su igrali i mladi igrači, te vrsnim trenerom Igorom Kokoškovom, zasluženo je osvojila prvo mjesto, prikazavši atraktivnu košarku. Ovo je veliki rezultat za malu naciju, kao što je i Litvanija ranije, 2003. postala evropski prvak.

• Da li će se Bosna, kao prvi evropski šampion sa prostora nekadašnje Jugoslavije 1979. godine, vratiti ubrzo u vrh bh. košarke nakon što je okončala proteklu sezonu trećim mjestom u prvenstvu BiH i plasmanom u ABA ligu 2?

– Problem Bosne je mnogo šira tema nego što je vidljivo na osnovu rezultata. Agonija u kojoj se nalazi Bosna i iz koje je novi ljudi u rukovodstvu pokušavaju izvući traje godinama. Nekada je Košarkaški klub Bosna bio dio uspješnog Univerzitetskog sportskog društva. Već duže vremena klub je zaokupljen rješavanjem svog statusa. Sarajevu kao velikom gradu nedostaju simboli kao što su ranije bili KK Bosna, fudbalski klubovi Sarajevo i Željezničar… Grad i Kanton Sarajevo se moraju identifikovati sa pomenutim klubovima, jer bez podrške nadležnih društvenih struktura, neće biti ni sportskih uspjeha i rezultata.

U gradu Sarajevu postoje ljudi koji znaju kako vrhunski klubovi funkcionišu i koliko sport pozitivno promoviše državu. Više su Edin Džeko i Jusuf Nurkić, koji igra u NBA ligi, uradili na uspješnoj promociji BiH, nego bilo koji političar. Slične probleme ima još jedan evropski prvak – KK Split (nekadašnja Jugoplastika), ali ne u tolikoj mjeri kao Bosna. Možemo razgovarati o osvojenom trećem mjestu Bosne, no puno je važnije da mladi igraju košarku i dolaze u što većem broju na utakmice. Tako sport ima važnu ulogu u odgojnoj funkciji mladih ljudi i formiranju njihove zdrave ličnosti. 

Izvor: Al Jazeera