Muzej Yasseru Arafatu u Ramali

Lični predmeti Yassera Arafata izloženi su u novom muzeju otvorenom u Ramali, na okupiranoj Zapadnoj obali. Nekadašnji predsednik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) nije doživio ostvarenje svog sna – nezavisne palestinske države.

Iako ima i onih koji su ga kritizirali, mnogi ga smatraju simbolom palestinskog identiteta.

Spomenik najslavnijem palestinskome vođi, muzej na okupiranoj Zapadnoj obali prikazuje život nekadašnjeg predsjednika PLO-a.

„Ovaj muzej će, uz njegove lične predmete, biti svjedok Arafatove lojalnosti i pokazivati put budućnim generacijama. Bit će mjesto na kojem će moći upoznati jednu od najvećih osoba među Palestincima i u svijetu“, kazao je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

Gradnja je trajala šest godina i koštala sedam miliona američkih dolara. Muzej pruža uvid u Arafatov život od samog početka palestinske borbe protiv Izraela, a ujedno je i muzej palestinske historije.

„Želimo da svi znaju kakav je zaista bio i da odu iz muzeja s osjećajem kako, kad govorimo o Arafatu, govorimo o pravom vođi i o osobi koja je bila na čelu svoje porodice“, navodi Nasser al-Qudweh, član Arafatove porodice.

Kufija i oružje

Sitnice posjetitelje upoznaju s Arafatom i njegovim životom, poput oskudno namještene sobe u Ramali u kojoj je proveo 34 mjeseca pod izraelskom opsadom tijekom Druge intifade ili ustanka… Ili njegovi govori, koji su se čuli ne samo u Palestini nego i diljem svijeta.

„Dolazim noseći maslinovu grančicu u jednoj i oružje borca za slobodu u drugoj. Ne dopustite da mi maslinova grančica ispadne iz ruke“, poručio je jednom prilikom.

U njegovoj borbi bilo je mračnih i teških trenutaka, ali je Arafat od takozvanog teroriste postao mirotvorac, potpisivanjem historijskog mirovnog sporazuma s izraelskim liderom Yitzhakom Rabinom. Dobio je Nobelovu nagradu, ali i izgubio potporu dijela Palestinaca, iza Ramale javlja novinar Al Jazeere Tony Birtley.

„Ima onih koji smatraju kako je prihvatanjem Sporazuma u Oslu 1993. više izgubio nego dobio. Optužuju ga i kako je svojim načinom vodstva omogućio širenje korupcije. Ali su svi suglasni kako je utjelovljenje palestinskog identiteta i borbe za vlastitu državu“, dodaje Birtley.

Kufija i oružje u rukama bili su mu zaštitni znak. Bio je visok samo 1,57 metara, ali veoma impozantna osoba.

„Bio je brižna, pažljiva osoba… Znao se naljutiti… Bio je pametan, bio je vjernik, bio je sve… Imao je 20 lica“, govori Arafatov bivši tjelohranitelj Nazih Neirat.

Umro je u Parizu i ukopan u Ramali. Nije uspio ostvariti životni san – osnivanje neovisne palestinske države. Ni 12 godina nakon njegove smrti – taj san nije ispunjen.

Izvor: Al Jazeera