MVP BiH: Dodik ne govori istinu, tražio je pratnju za put u Hrvatsku

Dodikovo vozilo zaustavila je hrvatska policija jer se kretalo nedozvoljenom brzinom od 200 kilometara na sat (Fena)

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine tvrdi da predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik nije govorio istinu kada je rekao da mu ne treba zaštita policije kada se nalazi na teritoriji Hrvatske, kao i da nije tražio policijsko osiguranje i da njegova pratnja ne putuje naoružana.

Dodik je rekao da mu, za razliku od člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka, ne treba zaštita policije kada je na teritoriji Hrvatske, kao i da nije tražio policijsko osiguranje i da njegova pratnja ne putuje naoružana, podsjeća Fena. 

Ministarstvo vanjskih poslova BiH, s druge strane, navodi u saopćenju da je kabinet Dodika prije odlaska u Hrvatsku 14. februara uputio dopis tom ministarstvu u kojem je, kako se tvrdi, navedeno da je od institucija Hrvatske zatraženo da se za putovanje predsjednika RS-a osigura nesmetan prijelaz, te patrola policije i policijska pratnja, prenosi Klix.ba.

“To je zatraženo za jedan od graničnih prelaza sa Hrvatskom. U istom dopisu je navedeno da pratnja predsjednika RS-a putuje naoružana, sa precizno navedenim serijskim brojevima oružja, kao i tačnom količinom prateće municije”, navodi ministarstvo.
Ministarstvo dodaje da ove podatke neće objaviti iz sigurnosnih razloga. 

“Ministarstvo je dopis istog dana uputilo Ambasadi BiH u Zagrebu, uz instrukciju da isti odmah bude proslijeđen nadležnim institucijama Hrvatske, što je blagovremeno i učinjeno”, navedeno je u saopćenju.

Dodaje se i da ministarstvo ne raspolaže informacijama da li je udovoljeno Dodikovoj molbi.

“Dodik je danas potvrdio da je tokom drugog putovanja kroz Hrvatsku, dana 15. februara prošle godine, službeno vozilo u kojem se on nalazio presretnuto od strane policije Republike Hrvatske, zbog toga što se kretalo nedozvoljenom brzinom od 200 kilometara na sat, te da je zbog toga na licu mjesta plaćena kazna predviđena za takve prekršaje”, navodi se u saopćenju.

Policija razoružala osiguranje

Dodik je ranije danas demantirao pisanje Jutarnjeg lista, koji je objavio da je hrvatska policija razoružala njegovo osiguranje kada je neslužbeno boravio u Hrvatskoj, rekavši da u toj zemlji nikada nije imao niti izazvao incident.

“U Hrvatskoj nikada nisam imao, niti izazvao incident. Prije nekoliko dana kada sam se vraćao sa proslave Dana državnosti Srbije, kod Vinkovaca je moju kolonu zaustavila hrvatska saobraćajna policija zbog prekoračenja brzine. Uredno smo platili kaznu i to je to”, rekao je Dodik.

On je dodao i da kada ide u Hrvatsku ne nosi oružje niti treba da ga štiti ta zemlja, kao i da nema obavezu da se prijavljuje nadležnim institucijama kada putuje kroz nju.

Jutarnji list objavio je, pozivajući se na saopćenje hrvatskog MUP-a, da je Dodik u srijedu neslužbeno boravio u Hrvatskoj, kao i da je prilikom zaustavljanja kod Vinkovaca policija razoružala njegovo osiguranje.

U tekstu se navodi i da je ambasada BiH 12. februara obavijestila MUP Hrvatske da će Dodik 14. februara putovati u Gornjokarlovačku eparhiju i tražila pratnju za njega dok je na teritoriji Hrvatske, ali da je taj zahtjev odbijen, jer Dodik “nema status štićene osobe”.

Izvor: Agencije