MVP Kosova demantira primjenu viznog režima

Primjena viznog režima veoma značajna kada su u pitanju preventivne mjere unutrašnje sigurnosti zemlje, stav je Vlade Kosova (AP)

Kosovsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u četvrtak da će primjena odluke o uvođenju viza za građane 87 država početi da se primjenjuje od 1. jula ove godine, a ne 1. januara.

Povodom informacija objavljenih u pojedinim medijima, kosovsko ministarstvo je navelo da obaviještava javnost da će primjena režima viza početi od 1. jula, a ne od 1. januara

Zvaničnici kosovskog ministarstva su ranije izjavili za prištinske medije da je već počela primjena režima viza.

Među državama čiji građani treba da imaju ulazne vize su Rusija, Kina, Indija. Režim viza ne važi za građane pet država članica EU koje nisu priznale Kosovo – Španija, Gračka, Kipar, Rumunija i Slovačka.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi izjavio je za Anadoliju da je primjena viznog režima veoma značajna kada su u pitanju preventivne mjere unutrašnje sigurnosti zemlje.

“Viznim režimom mogle bi se otkriti i zaustaviti potencijalne opasnosti. Uvođenje ovog režima moglo bi zaustaviti ili smanjiti trgovinu ljudima, te ilegalne prelaske u zemlje Evropske unije“, naglasio je Rexhepi.

U kosovskim novinama Koha Ditore objavljena je lista 87 zemalja za koje će važiti vizni režim, a među njima se nalaze Rusija, Kina, Afganistan, Irak, Jemen, Liban, Libija i Sirija.

Navodi se kako je lista zemalja za koje će važiti vizni režim pripremljena na osnovu informacija dobivenih iz obavještajno-sigurnosnih izvora.

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova smatra da će primjena viznog režima biti od koristi u graničnoj kontroli sigurnosti, u sprječavanju ilegalnog tranzita stranih državljana preko Kosova u zemlje EU-a, te pri pronalaženju mogućih opasnosti kada je u pitanju sigurnost Kosova te zemalja EU-a.

Ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da je uvođenje viza, kao preventivna mjera, način da se Kosovo približi Evropskoj uniji.

Ekspert za sigurnost Budim Ramadani, koji je ujedno i zastupnik u Skupštini Kosova, kazao je novinaru agencije Anadolija da je vizni režim jedna od najvažnijih mjera koja može umanjiti opasnost od terorizma i organizovanog kriminala.

U saopćenju direktora Kosovskog instituta za mir Ramadana Ilazija navodi se da će vizni režim doprinijeti uspostavi sigurnosti regije, kao i samog Kosova.

Izvor: Agencije