MVPBiH osudilo Dodikovo nediplomatsko ponašanje

Cormack je odbila komentirati Dodikovo ignoriranje rukovanja (Screenshot / YouTube)

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine osudilo je primitivno i nediplomatsko ponašanje predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika tokom ceremonije odavanja počasti žrtvama logora Jasenovac u Donjoj Gradini održane u nedjelju, saopćeno je iz tog ministarstva.

Dodik se na komemoraciji u Donjoj Gradini rukovao sa svim političarima i gostima, ali kad mu je ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack pružila ruku, on je to ignorirao.

SAD je prošle godine Dodika stavio na “crnu listu” i uveo mu sankcije.

U saopćenju se navodi da komemorativni skup i mjesto stradanja u Donjoj Gradini trebaju biti odvojeni od dnevne politike i ispoljavanja ličnih frustracija, “jer svako okupljanje u pomen tako strašnih zločina mora biti posvećeno isključivo žrtvama”, prenosi Fena.

Kršenje međunarodnog ugleda

“Jučerašnji postupci predsjednika RS-a Milorada Dodika štete i ugrožavaju međunarodni ugled RS-a i Bosne i Hercegovine, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je ambasadorica SAD-a Maureen Cormack na komemorativni skup u Donjoj Gradini bila pozvana zajednički od vlada RS-a i Srbije te da je Milorad Dodik lično predsjedavao Odborom za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, koji je bio zadužen za organizaciju skupa”, navode iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Ističu da su “pokušaji javnog ponižavanja i vrijeđanja diplomata najvišeg ranga drugih zemalja prevaziđena diplomatska metoda”, pogotovo kad je usmjeren prema ljudima koji su se odazvali pozivu da prisustvuju događajima važnim za zemlju domaćina kako bi se poklonili nedužnim žrtvama.

“Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine još jednom izražava zahvalnost predstavnicima svih zemalja i međunarodnih organizacija koji su prisustvovali jučerašnjem komemorativnom skupu i odali počast nedužnim žrtvama”, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću tog ministarstva.

Nakon što se Dodik odbio rukovati s ambasadoricom Cormack ona je izjavila da je u Donju Gradinu došla “da bi odala počast žrtvama”, ne komentirajući direktno Dodika.

“Političari govore za sebe, niti me brinu niti želim komentirati gestove. Imala sam dobre i pozitivne sastanke i boravila u dobroj atmosferi u RS-u”, izjavila je Cormack u nedjelju, prenose agencije.

Izvor: Agencije