Oglasi

Na Balkanu najjeftiniji evropski gradovi

Balkanske metropole nalaze se među najjeftinijm gradovima svijeta, Skoplje na prvom mjestu.
Najjeftiniji evropski grad je Skoplje, neposredno se nalaze još Beograd i SarajevoWikipedia

Glavni grad Angole Luanda najskuplji je grad na svijetu, kažu posljednja istraživanja, švicarski Cirih je najskuplji evropski grad, dok su balkanski gradovi među najjeftinijim u svijetu.

Prema opsežnom istraživanju globalne konsultantske kompanije "Mercer", osim Luande, najskuplji na svijetu su Hong Kong, Cirih, Singapur, Ženeva, Shanghai, Peking, Seul, Bern i glavni grad Čada N’Djamena.

Među najskupljim gradovima u svijetu, prema "Mercerovoj" listi, još su se našli Tokio, London, glavni grad Konga Kinshasa, kineski gradovi Shenzhen i Guangzhou, te New York, Tel Aviv i Buenos Aires.

Od gradova regije Balkana, najskuplji je glavni grad Slovenije Ljubljana, koja se nalazi na 161. mjestu, a slijedi Zagreb na 167. i albanska prijestolnica Tirana koja se nalazi na 193. mjestu liste.

Prema listi koja obuhvata 207 gradova iz svih dijelova svijeta, od ostalih evropskih gradova u grupi najskupljih našli su se i Kopenhagen na 24. mjestu, Oslo na 38., Pariz 46., Dublin 49., Moskva 50., Milano 53., Beč 56., Rim 59. i Amsterdam koji zauzima 69. mjesto po troškovima života, piše Anadolija. 

Prema "Mercerovoj listi troškova života za 2015. godinu", najjeftiniji gradovi u svijetu su glavni grad Kirgistana Biškek, glavni grad Namibije Windhoek, najveći pakistanski grad Karachi i Tunis, glavni grad Tunisa.

Sarajevo i Beograd na istom mjestu

Najjeftiniji gradovi regije su glavni grad Srbije Beograd koji zauzima 196. mjesto ove liste, Sarajevo također zauzima isto mjesto, dok je Skoplje na 203. poziciji po skupoći.

Zanimljivo je da je Ljubljana skuplja od glavnog grada Kanade Ottawe koja zauzima 162. mjesto liste, dok je, recimo, Zagreb skuplji od njemačkih gradova Nurnberga i Leipziga.

Od gradova iz šire regije, najskuplji je Istanbul koji se nalazi na 99. mjestu, Atina na 136., Bratislava 137., Budimpešta 170., Bukurešt 178., i Sofija koja se nalazi na 187. mjestu liste.

U Skoplju najjeftiniji život 

Prema ovom istraživanju, najjeftiniji evropski grad je Skoplje, a malo skuplji od makedonske prijestolnice su još glavni grad Bjelorusije Minsk, gruzijska prijestolnica Tbilisi, Sarajevo, Beograd, Tirana i glavni grad Armenije Jerevan.

Inače, rezultati istraživanja su prikupljeni na osnovu cijena namirnica i usluga koje kupuju stranci prilikom posjete gradovima koji su se našli na ovoj prestižnoj listi.

Stručnjaci kompanije "Mercer" su uporedili parametre kao što su cijene stanovanja, prijevoza, hrane, odjeće, kućanskih aparata i zabave.

Inače, ova kompanija već dugi niz godina provodi istraživanje o troškovima života u preko 200 gradova širom svijeta kako bi osobe koje namjeravaju putovati imali bolji uvid u skupoću gradova u svijetu.

Izvor: Agencije
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.