Na času istorije u Vukovaru

Jedini način da se konflikt razriješi je da ga shvatimo, da se suočimo sa onim što se desilo, kazao istoričar Damir Jurić (EPA)

U organizaciji nevladinih Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije i Hrvatske, u Vukovaru je održan javni školski čas na kojem su mladi iz ove dvije zemlje i istoričari razgovarali o problemima proizašlim iz rata tokom 90-ih godina prošlog vijeka.

Čas je održan na centralnom gradskom trgu u Vukovaru, saopšteno je iz beogradske kancelarije Inicijative i navedeno da su skupu prisustvovali generalni konzul Srbije u ovom gradu Živorad Simić i dogradonačelnica Vukovara Danijela Stanković koji su uputili podršku susretu i akciji mladih.

Stanje svijesti

“Jedini način da se konflikt koji opterećuje naša društva razriješi je da ga shvatimo, da se suočimo sa onim što se desilo. To nije jednostavno, ali stanje svesti se mora mijenjati, prošlošću se moramo baviti, inače će naša društva ostati u krizi”, ocijenio je na času istoričar Damir Jurić.

Istoričar Milivoj Bešlin je istakao da istorija mora da služi samo istini i racionalnom poimanju prošlosti.

“Nažalost, na ovim prostorima je poslužila da se ljudi iz koncepta suživota nateraju na koncept sukoba kao prirodnog stanja. Stavljena je u službu ispisivanja najtragičnijih stranica istorije ovih prostora”, ocijenio je Bešlin.

Prije školskog časa, mladi iz Srbije i Hrvatske su preuredili dvorište Evropskog doma u Vukovaru.

“Poruka ove simbolične akcije je da želimo da gradimo nove odnose mladih. Posebno je važna u gradu koji je toliko opterećen prošlošću, što najviše osećaju mladi ljudi, ali i u regionu u kojem se o prošlosti malo zna i razgovara”, rekla je aktivistkinja iz Beograda Ivana Mirković.

Ideja za akciju

Vršnjaci iz Srbije i Hrvatske su posjetili Spomen dom Ovčara, gdje su sa Mirkom Kovačićem iz Udruženja “Vukovarske majke” razgovarali o ratnim zbivanjima u Vukovaru i streljanju civila na poljoprivrednom dobru Ovčara.

Ideja za akciju nastala je u okviru projekta “Mreža za participativnu kulturu sjećanja”, koji sprovode Inicijativa u Srbiji, Mess iz BiH i Loja iz Makedonije, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Agencije