Na desetine žrtava sukoba u Jemenu

Huse su pomagale i artiljerijske snage iz sastava jemenske armije (Reuters)

U borbama između šiitskih pobunjenika i sunitskih plemenskih snaga tokom noći sa subote na nedjelju stradalo je na desetine ljudi u centralnom Jemenu, dok je u napadu krstareće raketa, vjerovatno ispaljene iz američkog drona, ubijeno deset pobunjenika, objavili su u nedjelju neimenovani plemenski izvori.

Nakon što su osvojili prijestonicu Sanu i lučki grad Hudeidu, šiitski pobunjenici, poznati kao Husi, u pokušajima da prošire dominaciju i nad centralnim dijelom zemlje, nailaze na oštar otpor sunitskih plemenskih snaga, prenosi AFP.

Centar sukoba je bila planinska oblast oko grada Rade, u provinciji Baida.

Krstareća raketa

Prema sunitskim izvorima, snage Husa su više puta odbijene i pretrpjele su teške gubitke, prenosi Tanjug.

Prema nepotvrđenim informacijama, Huse su pomagale i artiljerijske snage iz sastava jemenske armije.

Pomenuta krstareća raketa pogodila je u blizini mjesta sukoba dva vozila u kojima su, kako se vjeruje, bili pripadnici Al-Kaide.

U tom napadu je stradalo deset pobunjenika.

Jemen je ključni saveznik SAD-a u borbi protiv Al-Kaide, a Amerikanci već duže vrijeme preduzimaju napade protiv ove organizacije na jemenskoj teritoriji.

Povlačenje iz prijestonice

Šiitski Husi iskoristili su nestabilnost u Jemenu nakon svrgavanja autokratskog režima bivšeg predsednika Ali Abdullaha Saleha i zauzeli značajan dio teritorije te zemlje.

Sadašnja sunitska Vlada predsjednika Abdrabuha Mansoura Hadija ne uspijeva zaustaviti širenje Huta, a sporazum pod okriljem Ujedinjenih naroda, koji je trebao rezultirati njihovim povlačenjem iz prijestonice, nije realiziran.

Zabrinutost zbog situacije u Jemenu podstiče najviše to što je ova zemlja susjed Saudijske Arabije, koja raspolaže četvrtinom svjetskih rezervi nafte i što se nalazi na važnom pomorskom putu u Adenskom zaljevu.

Izvor: Agencije