Na evropskom tronu: Slovenija sjajnom igrom savladala Srbiju

Košarkaši Slovenije osvojili su zlato na Evropskom prvenstvu u košarci pobijedivši selekciju Srbije rezultatom 93:85.

Prvi put u historiji Slovenija je osvojila zlato na Eurobasketu.

Slovenac Goran Dragić je zabilježio 35 poena, najviše u finalu od 2003. godine, kada je Španac Pau Gasol zabilježio 36 poena. Dragić je praktično sam nosio svoj tim u prvom poluvremenu koje je završio sa 26 poena, uz pogođenih 9 šuteva iz 14 pokušaja.

Plemen Prepelić je u finalu sakupo 21 poen, a Anthony Randolph 11.

Reprezentativac Srbije Bogdan Bogdanović je zabilježio 22 poena.

S druge strane, izabranici Aleksandra Đorđevića igrali su treće finale na velikim takmičenjima u posljednje tri godine i ponovo se u Beograd vraćaju sa srebrnom medaljom.

Svečani doček u Beogradu

Svečani doček muške košarkaške reprezentacije Srbije, bit će organiziran u ponedjeljak na platou ispred Starog dvora u Beogradu.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je naveo da će svečani doček biti održan u 19 sati.

Mali je čestitao košarkaškim reprezentativcima na velikom uspjehu koji su postigli i pozvao građane da se okupe u što većem broju.

Košarkašima je čestitke uputila i premijerka Srbije Ana Brnabić.

“Zadovoljstvo je bilo gledati vašu maestralnu igru. Vaša posvećenost timu i snažna vera u pobedu vas je dovela do vrhunskih rezultata. Ponosno sam posmatrala vašu igru sa tribina i navijala za vas od srca”, poručila je Brnabić.

“Još jednom vam od srca čestitam, ne samo zbog medalje koju donosite, već i zbog dostojanstvene igre kojom ste predstavili svoju zemlju”, navodi se u čestitki srpske premijerke Brnabić, saopćila je Vladina kancelarija za saradnju s medijima.

Nacionalni tim Srbije ostao je bez sedam standardnih igrača, podsjeća B92.

Srbima je to nakon 2009. povratak u finale Evropskog šampionata. Slovenci su do prvog finala u historiji stigli u velikom stilu, sa svih osam pobjeda na turniru, uključujući trijumf nad  Španijom, koja je branilac naslova.

Tim koji dolazi iz države čiji je glavni grad Beograd, kako je to slikovito prije nekoliko dana objasnio selektor Aleksandar Ðorđević ukupno osam puta bio je prvak Evrope, pet puta kao SFRJ i tri puta kao SRJ i sada se čeka prvo zlato pod imenom Srbija.

Bronza za Špance

Španija se ne vraća kući bez medalje. U borbi za bronzu savladala je rezultatom 93:85 (45:28).

Kod Španaca najbolja su bila braća Gasol, pa je tako Pau Gasol ubacio 26, a Marc Gasol 25 poena. Ekipa Rusije, po običaju, predvodio je Aleksej Šved sa 18 koševa.

Izvor: Al Jazeera i agencije