Na Filipinima ubijen kanadski talac

John Ridsdel je otet zajedno sa Norvežaninom Kjartanom Sekkingstadom, Kanađaninom Robertom Hallom i jednom Filipinkom (Reuters)

Kanadski talac John Ridsdel, bivši direktor rudarske kompanije, ubijen je na Filipinima, a za njegovu likvidaciju odgovorni su pripadnici grupe Abu Sayyaf povezane s Al-Kaidom, potvrdila je kanadska vlada.

Premijer Justin Trudeau oglasio se iz Alberte i izrazio “zgražanje” nad ubistvom 68-godišnjeg Ridsdela iz Calgaryja, koji je otet 21. septembra 2015. i u zatočeništvu je bio zajedno s još jednim Kanađaninom, Robertom Hallom, Norvežaninom Kjartanom Sekkingstadom i Filipinkom Marites Flor, prenosi Hina.

“To je čin hladnokrvnog ubistva, za što odgovornost snosi teroristička grupa koja ga je zatočila”, rekao je Trudeau.

Filipinska vojska je saopćila da je pronađena odrubljena glava na zabačenom otoku Samal nakon što je istekao krajnji rok za otkupninu koja je, kako se, nagađa, iznosila 6,5 miliona kanadskih dolara za svakog taoca.

Prijetnje otmičara

Pripadnici Abu Sayyafa su zaprijetili da će likvidirati jednog taoca ako otkupnina ne bude plaćena do ponedjeljka u tri poslijepodne po lokalnom vremenu.

Abu Sayyaf je grupa poznata po otmicama, bombaškim napadima, dekapitacijama i iznudama.

Formirana je 90-ih godina prošlog stoljeća uz finansijsku pomoć Al-Kaide i bori se za nezavisnu islamsku provinciju na Flipinima.

Jedan od komandanata Abu Sayyafa se nedavno priklonio grupi Islamska država Irak i Levant.

Izvor: Agencije